Komplikace před Roland Garros. Světová čtyřka má trhlinu v lýtkovém svalu

- Jan Vojkůvka

Tuniská tenistka Uns Džábirová, která o víkendu skrečovala semifinále proti Ize Šwiatekové už po třech gemech, bude muset vynechat přinejmenším Mutua Madrid Open. Světová čtyřka ohlásila svou absenci ve Španělsku skrz svůj Twitter, když uvedla, že má trhlinu v lýtkovém svalu. Pro Tunisanku je to velká komplikace s ohledem na obhajobu výrazného počtu bodů a také zádrhel pro přípravu na Roland Garros.

Byl to srdceryvný pohled, když Uns Džábirová kulhala směrem ke světové jedničce, podala jí ruku, objala ji a pak se po návratu na svou lavičku rozplakala. Všem bylo jasné, že v utkání pokračovat ani nemohla a její zdravotní problém bude vážnějšího rázu. Otázkou pouze bylo, o jak rozsáhlé zranění se jedná.

V pondělí večer se osmadvacetiletá Tunisanka ozvala přes sociální sítě, kde oznámila, že kvůli zranění lýtka bude muset vynechat Mutua Madrid Open, kde měla obhajovat svůj největší titul kariéry. „Po mnoha provedených lékařských vyšetřeních se ukázalo, že mám malou trhlinu v lýtku a budu potřebovat více času na zotavení,“ napsala Džábirová.

„S lítostí oznamuji, že letos nebudu moci soutěžit a obhajovat svůj titul na Madrid Open,“ dodala Džábirová, která tak ve světovém žebříčku přijde hned o tisíc bodů a propadne se na sedmé místo světa.

Ač se Džábirová považuje především za univerzálku, na antuce dosahuje na velmi dobré výsledky a cihlová drť je jejím oblíbeným povrchem. Prokázala to i letos, když bez ztráty setu vyhrála turnaj v Charlestonu. Její aktuální zranění je tak ohromnou komplikací. Kromě titulu v Madridu, který neobhájí, ji totiž čeká obhajoba finále v Římě. A i tento turnaj je kvůli trhlině v jejím lýtku v ohrožení.

Rozhodně se také jedná o komplikaci vzhledem k přípravě na Roland Garros. Jedinou útěchou pro Džábirovou je, že loni na pařížské antuce vypadla hned v prvním kole a neobhajuje tam tedy žádné body. Finalistka Wimbledonu a US Open z minulé sezony však spřádala plány na úspěch přávě na French Open. To se ale nyní zdá být rovněž v ohrožení.

Momentální zdravotní problém je další ze série zranění, které prováží Džábirovou od začátku sezony. Už v lednu měla problémy s kolenem a pak musela vynechat turnaje v Dubaji a Dauhá kvůli blíže nespecifikované menší operaci. Nynější zranění lýtka je s ohledem na oblíbenou antukovou část sezony pro Tunisanku další nepříjemnou ranou osudu.