Denní menu, 21.4.2023: Plíšková se srdnatě rvala se světovou jedničkou, Lehečka padl v Banja Luce

- Redakce

Karolína Plíšková na halové antukové akci WTA 500 ve Stuttgartu své první letošní semifinále nevybojovala. Turnajová šampionka z roku 2018 padla ve čtvrtfinále se světovou jedničkou a obhájkyní trofeje Igou Šwiatekovou. Jiří Lehečka se střetnul ve čtvrtfinále turnaje ATP 250 v Banja Luce se Srbem Miomirem Kecmanovičem, s nímž nakonec padl ve dvou setech. Dalibor Svrčina vyzrál ve čtvrtfinále challengeru v Rosetu na Nizozemce Jespera de Jonga. Marie Bouzková neuspěla ve čtvrtfinále na stotisícovém turnaji ITF v Oeiras, kde podlehla Dance Koviničové z Černé Hory.

Češi v akci

Plíšková se do semifinále neprobojovala
Česká tenistka Karolína Plíšková (17.) nenašla ve více než dvouhodinové bitvě recept na světovou jedničku Igu Šwiatekovou a loučí se s turnajem WTA ve Stuttgartu ve čtvrtfinále. Ačkoliv získala první set, nakonec s favorizovanou soupeřkou prohrála 6:4, 1:6 a 2:6.

Plíškovou v utkání hodně srážely dvojchyby, kterých zahrála hned 11. Přesto měla ale do utkání výborný vstup a v prvním setu se rychle prodrala do vedení 4:0. Přestože v šesté hře sama přišla o jedno podání, dokázala úvodní dějství úspěšně dopodávat a ukázala, že by mohla proti Šwiatekové překvapit.

Od druhé sady však mělo utkání zcela jiný obrázek. Polská hráčka se výrazně zlepšila, zpřesnila hru a navíc předváděla fantastický pohyb po dvorci. Plíškovou vystavovala velkému tlaku a ve druhém setu jí dokonce nedovolila ani jednou uspět na podání.

Ve třetím setu se hra trochu vyrovnala a Plíšková se po ztrátě servisu ve třetím gemu srdnatě se soupeřkou rvala. Nevyužila však dva brejkboly ve čtvrté hře a další příležitost si už nevypracovala. Šwiateková své vedení následně ještě zvýšila v sedmém gemu a duel hned vzápětí doservírovala.

Plíšková však může být se svým vstupem do antukové části sezony spokojená. Ve Stuttgartu porazila světovou devítku Marii Sakkariovou, poradila si také s Chorvatkou Donnou Vekičovou a stopku jí vystavila až nejlepší hráčka současnosti.

Lehečka v Banja Luce dohrál ve čtvrtfinále
Jiří Lehečka (36.) nedokázal na turnaji ATP v Banja Luce najít recept na Srba Miomira Kecmanoviče (33.) a končí ve čtvrtfinále. Se čtvrtým nasazeným prohrál za hodinu a půl 5:7 a 0:6.

V prvním setu Lehečka ztratil hned na začátku dvakrát servis a prohrával 0:3. Povedlo se mu ale srovnat na 3:3. V devátém gemu ale znovu přišel o podání a vzápětí čelil čtyřem setbolům. Dokázal je ovšem odvrátit a přes osm shod nakonec využil svůj v pořadí šestý brejkbol. To ovšem bylo z jeho strany nakonec vše. Kecmanovič získal na své konto následujících osm gemů a Lehečka tak odešel z kurtu s utrženým kanárem.

Svrčina je po více než 10 měsících v semifinále
Poprvé od loňského června si Dalibor Svrčina (203.) zajistil postup do semifinále. Dvacetiletý mladík si poradil ve čtvrtfinále antukového challengeru v Rosetu s Nizozemcem Jesperem de Jongem (243.), kterého porazil po necelých dvou hodinách boje dvakrát 6:4.

Svrčina prohrával v obou setech 1:3, vždy ale dokázal skóre dvojicí brejků otočit. Celkově na returnu uspěl pětkrát a sám ztratil podání třikrát. Ve svém prvním semifinále od loňského challengeru v Prostějově vyzve Svrčina buď turnajovou jedničku Filipa Misolice (142.) z Rakouska, nebo pátého nasazeného Itala Andreu Pellegrina (173.).

Utkání se podrobněji věnujeme zde.

Bouzková ve čtvrtfinále podlehla Koviničové
Nasazená jednička Marie Bouzková (34.) dohrála na stotisícovém antukovém turnaji ITF v Oeiras ve čtvrtfinále. V něm nestačila čtyřiadvacetiletá Češka na Černohorku Danku Koviničovou (72.) po hodině a půl hry 3:6 a 4:6.

Bouzková celý zápas pouze doháněla manko po ztracených servisech, turnajová pětka Koviničová rozhodla o svém úspěchu v obou setech až díky brejkům v koncovkách. Bouzková mohla závěr utkání ještě zdramatizovat, nevyužila ale tři brejkboly na 5:5.

Palicová se do semifinále v Bellinzoně neprobila
Česká tenistka Barbora Palicová (204.) se loučí s šedesátkou ve švýcarské Bellinzoně ve čtvrtfinále. Dvanáctá nasazená nedokázala najít recept na francouzkou kvalifikantku Fionu Ferrovou (455.), se kterou prohrála za necelé dvě hodiny po setech 3:6, 6:7(6).

Ve druhém setu Palicová pětkrát prohrávala o brejk, ve všech případech ale dokázala okamžitým rebrejkem vykřesat naději. V rozhodujícím tiebreaku jí ale unikla koncovka a do kýženého třetího setu se nedostala.

Klimovičová odvrátila mečbol
Kvalifikantka Linda Klimovičová (553.) vydřela na turnaji ITF s dotací 25 tisíc dolarů v Šarm aš-Šajchu postup do semifinále. Osmnáctiletá Češka udolala v napínavém čtvrtfinále polskou kvalifikantku Martynu Kubkovou (597.) po dvou hodinách a 36 minutách boje 6:4, 3:6 a 7:6(7).

Klimovičová prohrávala v klíčovém tiebreaku už 0:3 a 3:5, za stavu 5:6 dokonce odvrátila mečbol! Ve svém třetím letošním semifinále vyzve nasazenou pětku Marii Timofejevovou (222.) z Ruska.

Štruplová je letos potřetí v semifinále
Popáté letos startuje Julie Štruplová (461.) v turecké Antalyi a potřetí si na tamním antukovém turnaji ITF zahraje semifinále. Osmnáctiletá česká tenistka vyzrála v pátečním čtvrtfinále na Michaelu Lakiovou (606.) po dvou hodinách a 42 minutách 6:4, 3:6 a 6:3.

Štruplová vstoupila do rozhodujícího setu dvěma brejky a vedla 3:0. Přestože sama o podání jednou přišla, náskok už si udržela až do závěru duelu, kdy přidala další úspěch na returnu.

Vrbenský ve čtvrtfinále skrečoval
Cesta nasazené jedničky Michaela Vrbenského (346.) na antukovém turnaji ITF ve Splitu skončila ve čtvrtfinále. V něm prohrál třiadvacetiletý Čech proti Ukrajinci Ericovi Vanšelbojmovi (468.) první set poměrem 1:6 a poté utkání skrečoval.

ATP/WTA

Porsche Tennis Grand Prix, Stuttgart (ženy, GER, 780 637 USD, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
Iga Šwiateková (POL, 1.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (17.) 4:6, 6:1, 6:2

Srpska Open, Banja Luka (muži, BIH, 562 815 EUR, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
Miomir Kecmanovič (SRB, 33.) – JIŘÍ LEHEČKA (36.) 7:5, 6:0

Challengery

Regione Abruzzo, Roseto Degli Abruzzi (muži, ITA, 73 000 EUR, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
Jesper de Jong (NED, 243.) – DALIBOR SVRČINA (203.) 4:6, 4:6

ITF World Tennis Tour

W100 Oeiras Open (ženy, POR, 100 000 USD, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
MARIE BOUZKOVÁ (34.) – Danka Koviničová (MNE, 72.) 3:6, 4:6

Raiffeisen Bellinzona Ladies Open by Rado (ženy, SUI, 60 000 USD, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
BARBORA PALICOVÁ (204.) – Fiona Ferrová (FRA, 455.) 3:6, 6:7(6)

Semifinále čtyřhry
Perrinová (SUI), SISKOVÁ – Grammatikopoulouová (GRE), Tichonovová 6:3, 6:1

Koper Open (ženy, SLO, 60 000 USD, antuka)
Semifinále čtyřhry
Baraová, Mituová (obě ROU) – HINDOVÁ, KUČMOVÁ 6:4, 6:2

ITF Split Open (muži, CRO, 25 000 USD, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
MICHAEL VRBENSKÝ (346.) – Eric Vanšelbojm (UKR, 468.) 1:6 skreč

1. kolo čtyřhry
Karol (SVK), PÁTÝ – Füle, Madarász (oba HUN) 6:3, 3:6, 10:7

Čtvrtfinále dvouhry
Karol (SVK), PÁTÝ – Kremenčuckyj (UKR), Matvievici (MDA) 6:1, 6:2

Egypt 12 Sharm Elsheikh Women's Future, Šarm aš-Šajch (ženy, EGY, 25 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
LINDA KLIMOVIČOVÁ (553.) – Martyna Kubková (POL, 597.) 6:4, 3:6, 7:6(7)

Antalya Series (ženy, TUR, 15 000 USD, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
JULIE ŠTRUPLOVÁ (461.) – Michaela Lakiová (GRE, 606.) 6:4, 3:6, 6:3