Chráněného žebříčku pro Roland Garros využili Veselý či Svitolinová. V akci uvidíme i předloňskou finalistku

- Michal Hladký

Sedm žen a sedm mužů využilo chráněného žebříčku a přihlásilo se do hlavní soutěže nadcházejícího Roland Garros. V listině figuruje několik zajímavých jmen, mezi které patří bývalá světová trojka Elina Svitolinová či Jiří Veselý, jenž v úterý oznámil svůj brzký návrat na kurty.

Gaël Monfils a Elina Svitolinová. Tyto dva hráče nepojí jen společný sňatek a potomek, ale také chuť k brzkému návratu na tenisové výsluní. Francouz se dlouhodobě potýká se zraněními, Ukrajinka se zase vrací po porodu.

Naposledy se Monfils se Svitolinovou představili na grandslamu vloni v Austrálii. Teď se společně chystají na jeden z turnajů velké čtyřky znova, neboť využili svého chráněného žebříčku a přihlásili se na nadcházející Roland Garros.

Stejně tak učinil i Jiří Veselý, jehož posledním utkáním bylo úvodní kolo minulého US Open. Český tenista v úterý ohlásil na tiskové konferenci svůj návrat na kurty. „Budu extra motivovaný, abych dokázal, že ještě nepatřím do starého železa. Nervíky začínají pracovat, ale samozřejmě se těším. Bylo ubíjející se koukat na tenis jen v televizi. Chci tomu dát šanci a tady na Spartě mám velkou podporu,“ odhodlaně líčil Veselý, jenž na French Open nejdále dokráčel do 3. kola.

Kromě příbramského rodáka budou v pařížské hlavní soutěži hájit české barvy Jiří Lehečka, Petra Kvitová, Barbora Krejčíková, Karolína Plíšková, Marie Bouzková, Kateřina Siniaková, Linda Nosková, Karolína Muchová, Linda Fruhvirtová, Markéta Vondroušová a Tereza Martincová. 

V seznamu hráček, které využily chráněného žebříčku, najdeme kromě Svitolinové ještě Anastasiji Pavljučenkovovou, finalistku pařížského grandslamu z roku 2021, Američanku Jennifer Bradyovou, Australanku Dariu Savilleovou, Rumunku Patricii Marii Tigovou, Španělku Saru Sorribesovou Tormovou a Slovenku Kristínu Kučovou.

Co se můžu týče, tak se do Paříže vypraví díky chráněnému žebříčku také Jihoafričan Lloyd Harris, Brit Kyle Edmund, Bolivijec Hugo Dellien, Argentinec Guido Pella a Francouz Jérémy Chardy.

Hlavní soutěž letošního French Open započne v neděli 28. května. Finálový duel mužské dvouhry pak turnaj zakončí o dva týdny později, tedy 11. června.