Titul těsně unikl! Martincová neudržela vedení, v Zaragoze padla po dvouapůlhodinové bitvě

- Petr Sumbal, Jan Vojkůvka

Dramatické finále na osmdesátce ve španělské Zaragoze nakonec Tereze Martincové radost nepřineslo. Česká tenistka nedokázala v utkání, které nabídlo celkem neskutečných 17 brejků, udržet ve třetí sadě vedení 3:1 a po dvou a půl hodinách boje padla s druhou nasazenou Viktorijí Tomovovou 6:4, 2:6 a 3:6. Za postup do finále bude ovšem Martincová odměněna posunem na 98. místo světa.

Martincová vstoupila do finálového klání ztraceným servisem, rychlý brejk soupeřky ji ale příliš dlouho nemrzel, protože vzápětí Tomovové oplatila stejnou mincí. A přetahovaná ve stejném duchu pokračovala i dál, první set nakonec přinesl málo vídaných osm brejků v řadě.

Tuto sérii nakonec dokázala jako první přerušit česká hráčka, která v devátém gemu udržela servis, dostala se do vedení 5:4 a následně díky dalšímu průlomu podání Tomovové urvala první set pro sebe.

Martincová vyhrála v prvním setu po prvním podání jen 50 procent výměn, přesto na tom ale byla ještě mnohem lépe než Bulharka, jež po svém prvním servisu uhrála jen čtyři z devatenácti výměn, tedy pouhých 21 procent.

Druhý set ale české tenistce nevyšel. Poté co si třikrát po sobě nedokázala udržet servis, se ocitla v manku 1:5. V sedmém gemu Martincová odvrátila první setbol Tomovové, v další hře už ale Bulharka sadu na svém podání uzavřela a finále tak nasměrovala do třetího setu.

A také rozhodující dějství nabídlo velkou přetahovanou. Druhý a třetí gem ještě brejky nepřinesly, přestože v nich obě hráčky na servisu musely bojovat přes hody. Pak ale přišel čtvrtý gem a úder Martincové, která využila nabídnutou příležitost a odskočila do vedení 3:1. Přiblížila se tím svému prvnímu titulu po dlouhých čtyřech letech.

Závěr střetnutí ale zcela patřil Tomovové. Ta hned v pátém gemu v dlouhé přetahované dokázala českou tenistku rebrejknout a nakopla se k velkému obratu, který nakonec zakončila ziskem pěti her v řadě. Osmadvacetiletá Bulharka díky tomu vybojovala už svůj sedmnáctý titul na okruhu ITF.

Do finále, svého prvního od července 2021, se Martincová v Zaragoze probojovala po čtyřech vítězstvích bez ztráty setu. V prvním kole byla obrovskou papírovou favoritkou proti Rumunce Ioaně Loredaně Roscaové (466.), jíž porazila 7:5, 6:2 a stejnou roli plnila také v osmifinále proti Rusce Ksenii Zajcevové (532.), kterou zdolala 6:4, 7:6(3).

Čtvrtfinále postavilo před Martincovou výzvu v podobě Nizozemky Arantxy Rusoové (107.), tu však česká tenistka vyprovodila z kurtu po jednoznačném vítězství 6:1, 6:4. O něco více se pak Martincová zapotila v semifinálovém boji, ve kterém přemohla Jessiku Ponchetovou (133.) z Francie 7:6(7), 6:3.

V pondělním vydání žebříčku WTA Martincová opět najde po dvouměsíční odmlce své jméno v elitní stovce, konkrétně se usadí na 98. místě.

Martincová má prozatím ve sbírce čtyři singlové tituly, všechny z turnajů ITF. V roce 2014 vyhrála desítku v Heraklionu, o rok později vyhrála pětadvacítku v Lenzerheide a turnaje téže kategorie ovládla ještě v letech 2018 v Obidosu a 2019 v Essenu.

Ve čtyřhře se pražská rodačka radovala zatím z jednoho titulu, loni po boku Ukrajinky Marty Kosťukové zvítězila na turnaji WTA 250 v Portoroži.