Lehečka nasazenou šestkou. V Banja Luce má velmi příjemný los

- Jan Vojkůvka

Český tenista Jiří Lehečka je odměněn za své více než slušné výkony z posledních měsíců. Díky svému progresu ve světovém žebříčku bude startovat na antukovém turnaji ATP v Banja Luce v roli šestého nasazeného. V úvodním kole bude mít hodně příjemný los v podobě divoké karty Gaela Monfilse.

Šestatřicetiletý Monfils na papíře stále budí obrovský recept. Je bývalou světovou šestkou se solidní hrou na všech površích a vítěz jedenácti titulů na okruhu ATP. Jenže v posledních letech jej stíhají zdravotní problémy, které se mu nevyhnuly ani v probíhajícím ročníku, kdy se přitom vracel po sedmiměsíční absenci na kurty.

Není tak divu, že francouzský veterán prohrál všechny tři zápasy, do kterých letos nastoupil, přičemž ten poslední v americkém Miami skrečoval kvůli problémům s pravým zápěstím.

Nejen kvůli těmto důvodům bude Jiří Lehečka favoritem. Celkově se mu totiž probíhající sezona daří na jedničku a do turnaje v Bosně bude vstupovat jako 36. hráč světa na novém kariérním maximu. K tomu mu dopomohlo nejen lednové čtvrtfinále Australian Open či únorové semifinále v Dauhá, ale také například třetí kolo v Miami nebo postup do premiérového osmifinále turnaje Masters v Monte Carlu.

Právě v Monaku otevřel ze svého pohledu antukovou část sezony a připsal si skalpy Emila Ruusuvuoriho a Grigora Dimitrova. Bez šance na vítězství přitom nebyl ani v souboji s Taylorem Fritzem, na světovou desítku však nakonec nevyzrál. Nasbíral ale spoustu cenných zkušeností, které může prodat i na bosenském turnaji.

Pokud Lehečka uspěje v prvním kole, narazil by buď na Argentince Federica Coriu, nebo na jednoho z kvalifikantů. Coria je sice antukář a byl v únoru ve finále turnaje ATP v Cordobě, ale jinak se na nejvyšším okruhu poměrně trápí a aktuálně drží šňůru čtyř porážek v řadě. Rozhodně by to tedy byl pro Lehečku další hratelný soupeř.

Hlavní hvězdou turnaje v Banja Luce bude světová jednička Novak Djokovič. Turnajovou dvojkou bude Rus Andrej Rubljov. Kompletní los naleznete zde.