BJK Cup: 2:0! Vondroušová dominovala, Krejčíková vybojovala své první vítězství

- Redakce

České tenistky vstoupily do kvalifikace Billie Jean King Cupu nejlepším možným způsobem! Po pátečních dvouhrách vedou v Megasaray Club Belek nad Ukrajinou 2:0. Po Markétě Vondroušové, která deklasovala Martu Kosťukovou, zvítězila bez ztráty setu nad Katarinou Zavackou také Barbora Krejčíková. Světová dvanáctka vybojovala své první singlové vítězství v BJK Cupu.

Kvalifikace BJK Cupu nemohla pro českou reprezentaci začít lépe. Češky vedou po úvodním hracím dni 2:0 a pouhý jeden bod je dělí od postupu na finálový turnaj. V prosluněném areálu v Beleku obě Češky vyhrály bez ztráty setu.

Kvalifikační boje otevřela v úvodní dvouhře Markéta Vondroušová, která deklasovala Martu Kosťukovou 6:2, 6:1 a za 83 minut připsala na konto českého týmu první bod. Navíc protáhla svou vítěznou šňůru v BJK Cupu (dříve Fed Cupu) už na 11 zápasů.

Klíčem k úspěchu bylo, že Vondroušová v utkání odvrátila oba brejkboly soupeřky a neprohrála si ani jednou podání. Soupeřku naopak obrala o servis hned pětkrát. V prvním setu začala Vondroušová brejkem hned v první hře a své vedení poté navýšila v maratónském pátém gemu, v němž Kosťukovou udolala po devíti shodách.

Když česká tenistka následně úvodní dějství dopodávala, vletěla po hlavě i do sady druhé. Znovu se prosadila na returnu hned v prvním gemu a svůj náskok mohla zvýšit už ve třetí hře, ale dva brejkboly tentokrát nestačily. Kosťuková se pokusila ještě vzepřít k odporu, ale ve čtvrtém gemu nevyužila své dva brejkboly a to bylo z její strany vše. Vondroušová si připsala na své konto další tři gemy (včetně dvou brejků) a hladce zvítězila.

„Výsledek vypadá jasně, ale o řadu gemů jsme se tahaly. Hrálo se mi dobře. Snažila jsem se zůstat ve výměnách a hrát dlouze, protože míče neskáčou úplně nejlíp, a tak není snadné se dostat z defenzívy. Dlouhé lifty na antuce fungují,“ uvedla Vondroušová.

Krátce po poledni vyrazila na dvorec Barbora Krejčíková, kterou čekal souboj s členkou třetí stovky světa Katarinou Zavackou. Ukrajinka předvedla sice bojovný výkon a po většinu duelu byla české tenistce vyrovnanou soupeřkou, ale nakonec Krejčíková potvrdila herní převahu a zvítězila 6:4 a 6:3. Pro Krejčíkovou to bylo vůbec první singlové vítězství v BJK Cupu.

Už v prvním setu dokázala Zavacká vystrkovat drápky a ve třetím gemu měla hned tři brejkboly. Do vedení se však neprodrala, čehož následně dokonale využila Krejčíková. Češce se povedlo odskočit do vedení v šestém gemu. Zavacká se ovšem nevzdala a dokonce získala v devátém gemu ztracený servis zpět, ale hned v další hře přišla její snaha vniveč, jelikož Krejčíková na returnu dotáhla první set do vítězného konce.

Ve druhé sadě došlo k divoké brejkované mezi druhým a čtvrtým gemem, z čehož vyšla lépe světová dvanáctka. Česká jednička se totiž ujala vedení 3:1, což bylo nakonec pro závěrečný vývoj utkání rozhodující. Krejčíkové se povedlo duel doservírovat a připsat na české konto druhý bod.

„Cítila jsem se dobře. Je těžké zvládat emoce, ale přece jenom nějaké zkušenosti mám. Jako jednička jsem hrála před rokem a půl. V mé kariéře se stalo hodně věcí, ale první vítězství v týmové soutěži je výjimečné,“ řekla Krejčíková.

„Jsem spokojený, je to 2:0. Při losu jsem si v koutku duše přál, aby nastoupila jako první Bára a Maky jako druhá. Trochu jsem totiž počítal s vítězstvím Báry, na Kosťukovou by pak mohl být větší tlak. Ale vyšlo to dobře, musím obě pochválit. Obzvlášť Markéta podala místy skvělý výkon, který doplnila tím svým standardním, ale i ten byl na vysoké úrovni. Bylo znát, že se na zápas těšila,“ nechal se slyšet po konci pátečního hracího dne kapitán Petr Pála.

Vyzdvihnout ovšem zasloužila i Krejčíková. „Bára do utkání nastupovala v roli favoritky, v této týmové soutěži však ještě singl nevyhrála. Bylo to hlavně o psychice, tenisově totiž měla výrazně navrch. Připadlo mi, že si po výhře velmi oddechla a spadl zní obrovský balvan,“ dodal před hloučkem novinářů.

Na utkání si našlo cestu i několik desítek fanoušků z Česka, kteří své oblíbenkyně neúnavně hnali za ziskem úvodních bodů. „Atmosféra byla super, čeští fanoušci byli skvělí. Kdyby dostali o padesát volných míst více, určitě by je zaplnili. Série má všechno, diváckou podporu i televizní přenos, i kvůli čemuž jsme pod vyšším tlakem, ale to k tomu patří.“

Sobotní program začne v Beleku opět v 10 hodin dopoledne středoevropského času. V prvním utkání, které může být i rozhodující, by se měly střetnout týmové jedničky Barbora Krejčíková s Martou Kosťukovou. Kapitáni ale můžou nominaci změnit.

Kvalifikace BJK Cupu, Megasaray Club Belek

Ukrajina – Česko 0:2
Marta Kosťuková (38.) – Markéta Vondroušová (82.) 2:6, 1:6
Katarina Zavacká (261.) – Barbora Krejčíková (12.) 4:6, 3:6


Galerie