Los BJKC: Duel s Ukrajinou zahájí Vondroušová, Krejčíkovou čeká překvapivá soupeřka

- Filip Lefenda, Marek Bartošík

AKTUALIZOVÁNO – V tureckém Beleku bylo ve čtvrtek rozlosováno utkání Poháru Billie Jean Kingové mezi Českem a Ukrajinou. Kvalifikační souboj, jehož vítěz postoupí na finálový turnaj, rozehrají v pátek od 10 hodin SELČ Markéta Vondroušová s Martou Kosťukovou. Druhou dvouhru následně obstarají Barbora Krejčíková s Katarinou Zavackou. V současnosti až 261. tenistka žebříčku dostala překvapivě přednost před Dajanou Jastremskou.

Vondroušová se utká s ukrajinskou jedničkou Kosťukovou vůbec poprvé. Aktérky úvodní dvouhry mají za sebou povedené turnaje v zámoří. Levoruká Češka došla na obou březnových tisícovkách v Indian Wells a Miami shodně do osmifinále, když porazila třeba světovou čtyřku Džábirovou, třináctku Kuděrmetovovou či sedmnáctku Karolínu Plíškovou.

Kosťuková vybojovala na přelomu února a března svůj premiérový titul na okruhu WTA, když ovládla menší podnik v Austinu. V Indian Wells už ale vypadla hned v úvodním kole a v Miami došla jen o jednu rundu dále.

„Rozhodování nebylo jednoduché, protože Kája (Muchová) hraje výborně a na své hře na antuce zapracovala. Odehrála spoustu zápasů a drží, musí být připravená na sobotu. Na druhou stranu Maky na antuce opravdu umí hrát a v těchto soutěžích je velmi těžké ji porazit,“ vysvětlil kapitán Petr Pála.

„Doufám, že kdyby Maky neměla vyhrát, že to musí vyhrát soupeřka, protože Maky se sama neporazí. Soupeřka by musela předvést kvalitní výkon,“ poznamenal Pála. Rozhovor s Markétou Vondroušovou si můžete přečíst zde.

Jasnou favoritkou druhého pátečního singlu bude Barbora Krejčíková. Vítězku únorové tisícovky v Dubaji čeká překvapivě zápas s Katarinou Zavackou, tenistkou z až třetí stovky ženského žebříčku. Obecně se přitom očekávalo, že nominována bude bývalá světová jednadvacítka Dajana Jastremská (147.).

„Úplně na začátku jsem to nečekal, ale Jastremská nějak netrénovala. A dnes těsně před losem trénovaly Kosťuková a Zavacká. Uvidíme, jak bude vypadat situace po prvním dnu. Sestava se ale bude lépe dělat za stavu 2:0,“ má jasno Pála.

Třiadvacetiletá Zavacká zaznamenala během aktuální sezony jedno semifinále na okruhu ITF. Na akcích WTA startovala pětkrát v kvalifikacích. Do hlavní soutěže pronikla jen v Dubaji, kde následně podlehla v úvodním kole 1:6 a 4:6 Lotyšce Ostapenkové.

Krejčíková už si se Zavackou jednou zahrála a na střetnutí má dobré vzpomínky. V roce 2019 uspěla rodačka z Ivančic poměrem 6:4 a 7:6(2) ve finále šedesátitisícového antukového podniku ITF v německém Wiesbadenu, a slavila tak tehdy turnajový titul. Rozhovor s Krejčíkovou si můžete přečíst zde.

Los utkání Ukrajina – Česko

Páteční program (od 10:00)
Marta Kosťuková (38.) – Markéta Vondroušová (82.)
Katarina Zavacká (261.) – Barbora Krejčíková (12.)

Sobotní program (od 10:00)
Marta Kosťuková (38.) – Barbora Krejčíková (12.)
Katarina Zavacká (261.) – Markéta Vondroušová (82.)
Dajana Jastremská, Ljudmila Kičenoková – Karolína Muchová, Linda Nosková