Krejčíková po losu: o překvapivé soupeřce, nové výzvě i finanční pomoci Turkům

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BELEKU – S jasným cílem získat svůj premiérový singlový bod v Poháru Billie Jean Kingové vyrazí Barbora Krejčíková (12.) do kvalifikačního souboje s Ukrajinkami. Šampionka předloňského Roland Garros vyzve ve druhé páteční dvouhře Katarinu Zavackou (261.), jež dostala překvapivě přednost na úkor své zkušenější krajanky Dajany Jastremské. Sedmadvacetiletá Krejčíková zaujala na čtvrtečním rozlosování především prohlášením, že věnuje svou finanční odměnu za kvalifikaci BJKC lidem v Turecku, které nedávno zasáhlo ničivé zemětřesení.

Co soudíte o nadcházejícím utkání s Katarinou Zavackou?
Dlouho jsem s ní nehrála, musím se na ni připravit. Viděla jsem tady nějaké tréninky, což něco napoví, ale ne úplně přesně. Na zápas se moc těším, jsem ráda, že můžu reprezentovat a že mám na sobě českou vlajku a české barvy.

Jaká byla vaše první myšlenka, když se v ukrajinské nominaci objevilo jméno Zavacké namísto vítězky tří turnajů WTA Jastremské?
Tušila jsem to. Zavackou jsem tady viděla trénovat víc než Jastremskou. Zavacká je ale těžká soupeřka. Navíc obě hrajeme za svou zemi, takže emoce a motivace se tím ještě násobí. Očekávám, že utkání bude těžké, ale že dopadne dobře.

Se Zavackou jste se utkala ve finále antukového turnaje ITF ve Wiesbadenu, kde jste před necelými čtyřmi lety zvítězila 6:4 a 7:6(2). Jaké máte na utkání vzpomínky?
Byl to náročný zápas s dlouhými výměnami. Hodně jsme se tahaly, nakonec jsem to ubojovala. Vím, že byla hodně velká zima, hrála jsem v teplém oblečení. Bylo to taky na jaře.

Včera jste původně neměla vůbec trénovat, nakonec jste si ale zkusila servis. Proč?
Potřebuju na něm dlouhodobě pracovat. Rozhodli jsme se tak proto, aby byl servis v pátek a sobotu dobrý.

Vaši singlovou kariéru už zdobí grandslamový titul i další cenné úspěchy, v BJKC ale na první výhru ve dvouhře zatím čekáte. Jaká je to výzva?
Je to určitě důležité pro mě i pro tým, ale když na to budu klást moc velký důraz, nemusí se to povést. Musím k tomu přistoupit jako k normálnímu zápasu a snažit se předvést co nejlepší tenis, abych bod do šatny přinesla.

Také v BJKC dostávají hráčky finanční odměnu. Vy jste se ji rozhodla věnovat na pomoc lidem, které v Turecku nedávno zasáhlo ničivé zemětřesení. Co vás k tomu vedlo?
Nějakou dobu už podporuji Ukrajinu a ukrajinský lid a teď bych chtěla podpořit Turecko a turecký lid. Proto jsem se rozhodla, že všechny finanční prostředky, které dostanu od ITF za tento zápas proti Ukrajině, věnuji do zasažených oblastí. Situace je tam velmi těžká. Budu mít radost, pokud to některému z dětí vykouzlí úsměv na tváři, i když procházejí tak těžkým obdobím.


Galerie