Protrápené první měsíce napravil na oblíbené antuce. Světová pětka si podmanila Estoril

- Jan Vojkůvka

První měsíce sezony 2023 nebyly z pohledu norského tenisty Caspera Ruuda vůbec vydařené. Pátý hráč světa se herně trápil, na turnajích vyhrál jen čtyři zápasy a hned pětkrát prohrál. Ani jednou se mu přitom nepovedlo na jedné akci dosáhnout alespoň na dvě výhry v řadě. Vše ovšem změnil přesun na jeho oblíbenou antuku. Hned první turnaj na svém nejsilnějším povrchu totiž dokázal ovládnout.

Čtyřiadvacetiletý Ruud v portugalském Estorilu potvrdil, že antuka je jeho domovským povrchem. Vždyť právě na antuce vyhrál doposud osm ze svých devíti titulů na okruhu ATP! A v neděli přidal devátý, když ve finále porazil Miomira Kecmanoviče 2:0 na sety.

Cesta za trofejí ovšem pro Ruuda snadná vůbec nebyla. Hned v osmifinále (v prvním kole měl volný los) se dostal do problémů v souboji s domácím Joaem Sousou, proti němuž musel skóre otáčet. To se mu nakonec také povedlo a zvítězil 4:6, 6:2, 6:2. Zrovna nejpozitivnější vstup do turnaje to ovšem nebyl.

O co bylo osmifinále náročnější, o to bylo čtvrtfinále jednodušší. Ruud smetl z kurtu obhájce loňského titulu Sebastiana Baéze po setech 6:3, 6:0 a vůbec poprvé v sezoně vyhrál na jednom turnaji dva po sobě jdoucí zápasy. Semifinále pak znovu výrazně prověřilo Ruudovu fyzičku, jelikož s Francouzem Quentinem Halysem odehrál více než dvouhodinovou bitvu, kterou vyhrál až po velkém boji 6:4, 3:6, 7:6(2).

Se Srbem Kecmanovičem pak odvedla nasazená jednička spolehlivý výkon. Ruud neztratil ani jednou podání, odvrátil všechny tři brejkboly soupeře a zvítězil za 109 minut po setech 6:2, 7:6(3). Celkově se jednalo o jeho desátý triumf na okruhu ATP, a již zmíněnou devátou trofej z antuky.

Ruud se díky vítězství v Estorilu posune na čtvrté místo světového žebříčku a zároveň se zařadí mezi nejžhavější aspiranty na úspěch během nadcházejícího turnaje Masters v Monte Carlu. Jeho nejvážnějšími soupeři budou Novak Djokovič a Stefanos Tsitsipas, jelikož Carlos Alcaraz a Rafael Nadal monacký turnaj ze zdravotních důvodů vynechávají.