Máma Svitolinová je zpět! Po roce bez zápasu nečekaně trápila favoritku

- Filip Lefenda

Elina Svitolinová odehrála v americkém Charlestonu první soutěžní zápas v nové roli matky. Bývalá světová trojka po téměř třináctiměsíční pauze na zelené antuce zdatně konkurovala podstatně rozehranější Kazašce Putincevové. S tou nakonec padla až po dvou hodinách a 46 minutách poměrem 7:6(3), 2:6 a 4:6.

Vítězka šestnácti titulů z profesionálního okruhu odehrála poslední ostré utkání 24. března loňského roku. V Miami tehdy podlehla ve třech setech 6:4, 3:6 a 6:7(4) Britce Heather Watsonové a rozloučila se s turnajem už ve druhém kole.

V půlce října pak Svitolinová s francouzským tenistou Gaelem Monfilsem avizovali narození dcerky, které společně vybrali jméno Skaï. A po dalším půlroce už se rodačka z Oděsy poprvé představila na turnajovém kolotoči.

V Charlestonu byla vzhledem k více než roční pauze bez tenisu obrovskou papírovou outsiderkou, přesto dokázala na tamější specifické zelené antuce zaujmout parádní hrou. V souboji s Julií Putincevovou dokonce vyhrála skrze tiebreak první sadu. Další dvě dějství už patřila favorizované Kazašce, která nakonec zvítězila po bezmála třísetovém maratonu.

„Fyzicky pro mě nebylo utkání vůbec jednoduché,“ přiznala po náročné premiéře osmadvacetiletá Svitolinová. „Ukázalo se, že na tom nejsem nejlépe. Pomalu se do toho ale dostávám,“ podotkla bývalá světová trojka, jež aktuálně na žebříčku WTA vůbec nefiguruje.

Pětistovka Credit One Charleston Open pokračuje v úterý druhým hracím dnem. Duel úvodního kola čeká Marii Bouzkovou, jež si letošní antukovou premiéru odbyde proti Španělce Bucsaové. Již v pondělí si postup do druhé rundy zajistila Linda Fruhvirtová, jež přehrála ve třech setech čtrnáctou nasazenou Švýcarku Teichmannovou.

Credit One Charleston Open (ženy, USA, 780 637 USD, antuka)
1. kolo dvouhry
Elina Svitolinová (UKR, -) – Julija Putincevová (KAZ, 47.) 7:6(3), 2:6, 4:6