Šampionka Kvitová po triumfu v Miami: Velké zápasy miluju, pro letošek už mám splněno

- Petr Sumbal

Petra Kvitová v sobotu vybojovala třicátý titul kariéry, když ve finále prestižního turnaje v Miami porazila světovou sedmičku z Kazachstánu Jelenu Rybakinovou 7:6(14), 6:2. Vítězstvím se Kvitová vrací poprvé od září roku 2021 do elitní desítky, bude jí patřit desátá pozice. „O tom jsem vůbec nevěděla, ale je to super,“ smála se česká tenistka v rozhovoru po zápase pro Tennis Channel.

„Pořád jsem ze svého vítězství tak trochu překvapená,“ vykládala unavená, ale šťastná Petra Kvitová po jednom z největších vítězství své na úspěchy velmi bohaté kariéry. „Klíčový byl asi tiebreak prvního setu. Byl dost možná nejdelší, co jsem kdy hrála. Moc mě těší, že jsem to zvládla, ale vlastně ani nemám tušení, jak se mi to povedlo,“ uvedla Češka s širokým úsměvem na tváři.

Zkrácená hra byla skutečně terno. Obě hráčky měly k dispozici pět setbolů a byla to nakonec česká lvice, která dokázala jeden z nejnapínavějších tiebreaků letošní sezóny urvat pro sebe. „Už ani sama nevím, kolik setbolů jsme každá měla. Na začátku Jelena zahrála několik es, takže jsem si říkala, že se snad ani nedostanu do hry. Nakonec jsem to ale zvládla, asi jsem na tom byla psychicky malinko lépe než Jelena,“ hodnotila Kvitová klíčovou fázi finálového střetnutí.

Vítězství v Miami přihrálo Kvitové už devátý titul z turnajů kategorie WTA 1000. „Musím říct, že v závěru zápasu jsem byla docela klidná. Samozřejmě mě mohla kdykoliv brejknout, já jsem se ale pořád uklidňovala, že jsem v pohodě. Ve druhém setu jsem lépe podávala a pak mě překvapilo, že jsem nakonec zápas ukončila na returnu,“ prozradila Kvitová.

V rozhovoru pro Tennis Channel přišla řeč také na úctyhodnou finálovou bilanci, kterou se může Kvitová pyšnit. Celkem se probojovala ve své kariéře do 41 finále a její bilance třiceti vítězství oproti pouze jedenácti porážkám je znamením skutečné šampionky.

„Miluju velké zápasy a obzvlášť finále. Mám ráda tenis jako takový, hlavně když je to boj. Užívám si všechno kolem velkých zápasů včetně mentální stránky, když musím během zápasu přemýšlet, jak by bylo nejlepší hrát a čemu se naopak raději vyhnout,“ rozpovídala se 33letá tenistka. „Finále jsou vlastně docela zvláštní. Jste už hodně blízko, ale pořád zároveň hrozně daleko od trofeje. To mám na nich ráda,“ dodala.

Jaké další cíle má oblíbená česká tenistka v hlavě pro letošní sezónu? „Žádné cíle si nedávám. Každý rok chci vyhrát alespoň jeden turnaj, takže už mám vlastně splněno,“ zasmála se Kvitová, která po zaslouženém odpočinku zahájí přípravu na antukovou část sezóny. „Docela se na antuku těším. Není to můj nejoblíbenější povrch, ale myslím, že na ní umím hrát slušně, zejména v Madridu,“ řekla Kvitová, která turnaj ve španělském hlavním městě v minulosti již třikrát ovládla.

Turnaj v Madridu začíná 25. dubna, o týden dříve se odehraje antukový podnik ve Stuttgartu, kde rovněž Kvitová aktuálně figuruje mezi přihlášenými.