Česká lvice opět úřadovala! Kvitová ovládla turnaj v Miami a slaví svůj největší titul od Wimbledonu

- Petr Sumbal

Fantastický příběh napsala Petra Kvitová na turnaji v americkém Miami! Česká veteránka se vzedmula k neuvěřitelným výkonům a došla si na velmi prestižním turnaji kategorie WTA 1000 pro titul. Ve finále 33letá Kvitová porazila o deset let mladší Jelenu Rybakinovou z Kazachstánu 7:6(14), 6:2. Pro rodačku z Fulneku se jedná o 30. titul v kariéře a o ten nejcennější po dvou wimbledonských triumfech z let 2011 a 2014.

Turnaj v Miami Petře Kvitové doopravdy sednul. Předváděla pestrý, agresivní, ale zároveň i dostatečně trpělivý tenis. Opírala se o svou tradiční zbraň, tedy levácký servis, zároveň však neustále vytvářela tlak i na podání soupeřek, když byla na returnu.

Výsledkem dvoutýdenní snahy je zasloužený titul, pro Kvitovou vůbec první z této destinace, až do letoška v Miami hrála nejlépe třikrát čtvrtfinále. Třešničkou na dortu je pak pro českou bojovnici návrat do elitní světové desítky, kde se objeví poprvé od září 2021, bude jí patřit desátá příčka. V žebříčku Race sledujícím pouze letošní výkony je dokonce pátá.

Nyní ale již k samotnému finále.

Poslední obětí rozjeté české tenistky se stala v Miami Jelena Rybakinová, tedy tenistka, která prožívá fantastické období. Až do sobotního finálového střetnutí měla letos na kontě pouhé čtyři porážky, zahrála si finále na Australian Open a před dvěma týdny ovládla mega podnik v Indian Wells.

Svěřenkyně Jiřího Vaňka však na rodačku z Moskvy reprezentující Kazachstán našla recept a utnula jí její šňůru třinácti vítězství.

První set finálového klání byl mimořádně vyrovnaný. Úvodních osm her proběhlo bez brejků, obě hráčky si poměrně suverénně držely svůj servis. Až v devátém gemu přišel průlom a byla to Češka, která jako první sebrala servis své protihráčky. Jenže radost jí nevydržela příliš dlouho, set totiž následně při vlastním podání neuzavřela.

Přetahovanou o zisk prvního setu tak musel rozhodnout až tiebreak.

Ten se nakonec proměnil ve zdánlivě nekonečnou bitvu o každý bod. Za stavu 6:5 měla Kvitová k dispozici první setbol, ale neuspěla. Mnohem víc ji pak mrzel ten druhý za stavu 8:7, kdy ji od zisku sady dělilo jen několik milimetrů. Sama nemohla uvěřit tomu, že byl úder Rybakinové k základní čáře dobrý, takže po skončení výměny jen rozpřáhla ruce, upustila raketu na zem a ze zoufalství si vyžádala video review. To však jen dokázalo, že balónek skutečně nepatrně lízl čáru. Frustrující.

Z těžkého okamžiku se ale naštěstí česká tenistka dokázala oklepat a nakonec to byla ona, která mohla radostně zatnout pěst na znamení toho, že má první set v kapse. To když proměnila za stavu 15:14 svůj pátý setbol, přičemž předtím sama stejný počet setbolů Rybakinové odvrátila.

Druhá sada už měla mnohem rychlejší spád. Kvitová do ní vlétla povzbuzena úspěchem z prvního setu ve velkém stylu a hned při první příležitosti sebrala Rybakinové servis. Poté i přes jeden brejkbol Kazašky svůj brejk potvrdila a od té doby už se neohlížela zpět a suverénně mašírovala za titulem.

Na svém podání Kvitová vystřihla od stavu 3:1 dvě čisté hry v řadě, takže Rybakinová nemohla ani pomyslet na zvrat zápasu, rozjetý český vlak už prostě nešlo zastavit.

Druhou sadu i celý zápas pak Kvitová uzavřela na servisu Rybakinové, když využila hned svůj první mečbol.

Triumf Petry Kvitové v Miami můžeme označit jako její nejcennější po dvou wimbledonských titulech z let 2011 a 2014. Americké turnaje v Indian Wells a právě v Miami jsou někdy neoficiálně označovány jako páté grandslamy. Oproti ostatním tisícovkám se jich účastní v hlavní fázi turnaje více hráčů a hráček a tím pádem se rozprostírají do dvou týdnů, což je jedním z hlavních důvodů, proč je jejich prestiž tak vysoká a triumf na těchto akcích je tolik ceněn.

Nesmíme zapomínat na to, že Kvitová triumfovala v roce 2011 také na Turnaji mistryň, který je bodově lépe ohodnocen než podnik v Miami. Svou prestiží je však spíše níž, vezmeme-li v potaz, že na cestě za jeho vítězstvím může hráčka v základní skupině prohrát a pouť za titulem zde není tak dlouhá a spletitá.

Ziskem titulu v Miami dosáhla Kvitová na několik zajímavých milníků ve své kariéře.

Jedná se o její jubilejní třicátý titul v kariéře. Ve 33 letech se stala nestarší šampionkou v Miami od roku 2015, kdy zde triumfovala Serena Williamsová. Vítězství proti světové sedmičce Rybakinové pro ni bylo šedesátou výhrou proti hráčkám z první desítky, lepší jsou v tomto ohledu z aktivních tenistek pouze Venus Williamsová a Viktoria Azarenková.

Triumf v Miami je pro Kvitovou již devátým z turnajů WTA 1000, naposledy vyhrála v roce 2018 v Madridu. Tímto dorovnala v počtu titulů Simonu Halepovou a Venus Williamsovou.