Australian Open: Šátral po dešťové pauze otočil zápas, české ženy končí

- Jan Vojkůvka

Třetí hrací den kvalifikace na Australian Open narušují rozmary počasí. Po dvou slunečných dnech se nad Melbourne stáhla mračna a déšť přerušil dění na dvorcích. Ještě před dlouhou dešťovou přestávkou, trvající téměř pět hodin, vypadla z bojů o účast na prvním letošním grandslamu Barbora Štefková. Naopak dlouhá pauza pomohla Janu Šátralovi k otočce zápasu s Japoncem Učijamou.

Déšť trápil pořadatele ještě před začátkem samotného programu třetího dne kvalifikačních zápolení a posunul začátek zápasů druhého kola mužů a žen o více než půl hodiny. Když se počasí umoudřilo, na dvorce vyrazila i Barbora Štefková, kterou čekal souboj s Američankou Jennifer Bradyovou, ve kterém roli favoritky plnila čtvrtá nasazená hráčka ze Spojených států.

Průběh zápasu to také potvrzoval a již ve čtvrtém gemu první sady Štefková přišla o servis. Ze ztráty brejku se ale dokázala hned v následující hře dostat a dotáhnout první set až do tiebreaku, ve kterém soupeřku smetla 7:2. Výborně rozehraný zápas však jedenadvacetiletá Češka nedokázala přetavit v postup do finále kvalifikace.

Ve druhém setu opět přišla jako první o podání, ale tentokrát se nedokázala dostat ani k jedinému brejkbolu a prohrála 4:6. Bradyová začala dvorci stále více dominovat a její lepšící se výkon potvrdil zejména třetí set, ve kterém Štefková opět nezískala ani jednu příležitost na returnu a sama po ztrátě hned tří servisů odešla z dvorce s porážkou 1:6.

„Udělala jsem tady docela slušný výsledek. I tohle byl dobrý zápas, jen se špatným koncem,“ hodnotila Štefková svůj výkon v rozhovoru pro Tenisový svět.

Šátral po pauze otočil
Na úvod programu se na kurt podíval také Jan Šátral, který naopak byl favoritem v utkání s Japoncem Učijamou. Český tenista těžil v prvním setu zejména z dobrého podání a nepouštěl soupeře na returnu k příliš nadějným vývojům skóre. Pouze v sedmém gemu musel odvracet hrozbu brejkbolu, což se mu však povedlo, a první sadu vybojoval po vítězství 8:6 v tiebreaku.

Další průběh zápasu ale už tak pozitivní nebyl, druhý set vyhrál Japonec hladce 6:1, když Šátrala znovu nepustil k žádnému brejkbolu a situace se opakovala i ve třetím setu. Český tenista se na podání dostával pod stále větší tlak, zatímco na returnu se k příliš fiftýnům propracovat nedokázal. V sedmém gemu navíc Šátral přišel o servis a dostal se tak na pokraj vyřazení. Zápas ale po devíti gemech a za stavu 4:5 před podáním Učijamy přerušil déšť na více než pět a půl hodiny.

A pauza byla přesně to, co Šátral potřeboval. Po dlouhém čekání a návratu na kurt se mu podařilo poprvé v utkání sebrat soupeři servis, srovnat na 5:5 a následně v rozhodujícím setu dokonat obrat a zvítězit 9:7. V jedenáctém gemu přitom čelil třem brejkbolům, ale úspěšně je odvrátil a nakonec za stavu 8:7 při podání soupeře využil druhý mečbol.

Hradecká s Krejčíkovou končí
Pouhou jednu hru stihly odehrát aktérky zápasu druhého kola kvalifikace mezi Lucií Hradeckou a Jelizavetou Kuličkovovou, než jejich zápolení přerušil déšť. Po návratu na dvorec se strhla dramatická bitva, v níž nakonec rozhodly pouhé dva brejky, které vybojovala Ruska Kuličkovová.

K prvnímu brejku došlo v prvním setu v šestém gemu. Hradecká následně nevyužila dva brejkboly a první set nakonec prohrála 3:6. Ve druhé sadě si obě tenistky vypracovaly velké množství brejkbolů (Hradecká za celý zápas měla šest příležitostí, Kuličkovová hned 15), ale úspěšnější byla opět ruská hráčka, které se po několika maratonských gemech podařilo Hradeckou udolat v jedenácté hře. Hradecká prohrála 5:7 a s kvalifikací se loučí.

Konec v kvalifikaci potkal i Barboru Krejčíkovou, která zápas s Číňankou Čang prohrála shodným výsledkem, tedy 3:6, 5:7. Krejčíková přitom v zápasu měla své šance, v prvním setu sice nevyužila toho, že z 1:3 srovnávala na 3:3 a prohrála následně tři gemy v řadě, ale v druhé sadě byla blízko vítězství.

Česká tenistka, která vstoupila do sady ztrátou servisu, se v utkání plném brejků dostala až do vedení 4:2, ale nedokázala výhodu vlastního brejku udržet, Čang sroovnala na 4:4 a v jedenáctém gemu zaznamenala klíčový a rozhodující brejk. Krejčíková sice měla ještě ve dvanácté hře brejkbool, ale nevyužila ho, zatímco Čang přes shodu proměnila druhý mečbol a postoupila do finále kvalifikace.


2. kolo kvalifikace, muži
JAN ŠÁTRAL - Jasutaka Učijama (JPN) 7:6 (6), 1:6, 9:7

2. kolo kvalifikace, ženy
BARBORA ŠTEFKOVÁ - Jennifer Bradyová (USA) 7:6 (2), 4:6, 1:6
LUCIE HRADECKÁ - Jelizaveta Kuličkovová (RUS) 3:6, 5:7
BARBORA KREJČÍKOVÁ - Kchaj-Lin Čang (CHN) 3:6, 5:7