Konec omezením? Ruská soupeřka Kvitové je blízko novému občanství

- Filip Lefenda

Ruská tenistka Varvara Gračovová má nakročeno k získání francouzského občanství. Zažádat si o něj měla dle informací deníku L´Équipe už před časem a dořešit údajně zbývá už jen poslední formality.

Dvaadvacetiletá rodačka z Moskvy má k Francii blízko. Deník L´Équipe poukazuje na fakt, že od roku 2016 trénuje v Élite Tennis Center v Cannes, a její krok je tudíž vnímám jako logický. Nový pas by ji mimo jiné zbavil omezení, kterým jsou na okruhu vystavováni ruští a běloruští tenisté kvůli zapojení jejich zemí do vojenského konfliktu na Ukrajině. 

Ke změně občanství se v roce 2018 odhodlala i její „krajanka“ Jelena Rybakinová. A kdyby už šestým rokem nestartovala pod vlajkou Kazachstánu, nezískala by v loňské sezoně svůj dosud jediný grandslamový titul. Poslední Wimbledon se totiž v All England Clubu konal zcela bez Rusů. Změnu občanství delší dobu zvažuje také Darja Kasatkinová, a to i ve spojitosti se svým loňským přiznáním k homosexualitě.

Gračovová učinila v úvodním čtvrtletí znatelný výkonnostní progres. Zkraje března si zahrála v americkém Austinu premiérové finále na elitním okruhu. Na zámořských tisícovkách v Indian Wells a Miami došla z kvalifikace shodně do osmifinále. Na druhém podniku jí vystavila stopku po výhře 7:5 a 7:6(5) Petra Kvitová, jež ve druhém setu otáčela nepříznivé skóre 2:5. 

Solidní výsledky se pochopitelně promítly rovněž do světového žebříčku. Gračovová se v něm od začátku roku posunula z 95. na 54. místo, které je jejím aktuálním maximem, a je šestou nejvýše umístěnou Ruskou. V pořadí francouzských tenistek by jí ovšem patřilo druhé místo hned za světovou čtyřkou Caroline Garcíaovou, což by jí teoreticky mohlo otevřít případné dveře do reprezentace.