Slibný začátek. Vondroušová se vrátí do stovky, letos patří mezi užší elitu

- Marek Bartošík

Po méně úspěšné loňské sezoně se české tenistky letos vracejí na výsluní a opět dělají spoustu radosti svým fanouškům. To platí i na turnajích kategorie WTA 1000 ve Spojených státech, tedy v Indian Wells a Miami. Zatímco v kalifornské poušti postoupilo do osmifinále pět Češek, na Floridě se stejný krok povedl třem. A v obou případech mezi nimi byla kromě Petry Kvitové a Barbory Krejčíkové i Markéta Vondroušová.

V pouhých 23 letech je Markéta Vondroušová grandslamovou finalistkou (Roland Garros 2019), stříbrnou olympijskou medailistkou (Tokio 2021), hrdinkou mnoha zápasů v Poháru Billie Jean Kingové, bývalou světovou čtrnáctkou a vítězkou turnaje WTA v Bielu (2017).

Vondroušová, jež zmeškala významnou část loňské sezony kvůli zranění levého zápěstí, se nyní snaží svou sbírku úspěchů rozšířit. A našlápnuto má velmi slušně, když letos vyhrála už 13 z 19 zápasů a připsala si skalpy Uns Džábirové (dvakrát), Veroniky Kuděrmetovové nebo Karolíny Plíškové. Levou rukou hrající Češka má čerstvě za sebou vydařená vystoupení v Indian Wells a Miami, kde shodně zaznamenala účast v osmifinále (prohrála nejprve s Karolínou Muchovou a poté se Soranou Cirsteaovou).

Šikovná tenistka nabírá ve velkém potřebné žebříčkové body, které ztratila vinou dlouhé pauzy, trvající od poloviny loňského dubna do závěru října. V aktuálním žebříčku WTA jí patří nelichotivá 103. příčka, už v pondělním vydání se však posune o přibližně 20 míst vzhůru.

Ani prostředí deváté desítky ale samozřejmě není něco, co by odpovídalo tenisové úrovni Vondroušové. O její formě a schopnostech lépe svědčí pořadí za letošní rok, kde bychom ji po započítání bodů z Miami našli na velmi dobrém 25. místě.

Brzy navíc začne antuková část sezony, která někdejší finalistce Roland Garros a semifinalistce tisícovky v Římě obzvlášť sedí. Ještě před začátkem evropské šňůry na oranžové drti by ale Vondroušová měla nastoupit za českou reprezentaci v kvalifikaci Poháru Billie Jean Kingové proti Ukrajině. Hrát se bude v termínu 14.–15. dubna na antuce v tureckém Beleku, pro Vondroušovou se tedy může jednat o ideální zahájení letošní antukové mise.