Proti Ukrajině i s debutantkou. Pála odkryl nominaci na dubnovou kvalifikaci, chybí dvě opory

- Filip Lefenda

České tenistky nastoupí do kvalifikačního souboje Poháru Billie Jean Kingové proti Ukrajině s velice silnou sestavou – a to i navzdory dvěma omluvenkám. Kapitán Petr Pála bude mít pro střetnutí, které se uskuteční ve dnech 14. a 15. dubna, k dispozici Barboru Krejčíkovou, Kateřinu Siniakovou, Lindu Noskovou, Karolínu Muchovou a Markétu Vondroušovou.

Souboj o postup na finálový turnaj se vzhledem k válečnému konfliktu na Ukrajině uskuteční na neutrální půdě v tureckém Beleku. „Bude se hrát na antuce, na které to všechny holky umí. Hlavně Krejčíková s Vondroušovou na ní hrají excelentně. A Muchová loni porazila v Paříži Sakkariovou,“ připomněl Pála.

Ten měl při nominaci takříkajíc příjemné starosti. „Zájem hrát byl velký. Omluvily se akorát Petra Kvitová a Karolína Plíšková. Vzhledem k tomu, kolik toho za Česko v minulosti odehrály, se to dá chápat,“ prozradil sedmačtyřicetiletý trenér.

Výkony jeho krajanek mu v současných dnech dělají velkou radost. Do osmifinále velkého prestižního podniku v Indian Wells postoupilo hned pět českých tenistek, z toho dvě následně prošly i do čtvrtfinále. „Vzhledem k časovému posunu jsem trochu nevyspalý, docela jsem teď koukal po nocích na tenis,“ směje se Pála. „Byla radost se na holky dívat. Jsem rád, že se jim daří,“ dodal a připustil, že v nominaci ještě může dojít ke změně. „Sestavu jsme museli nahlásit před turnajem v Miami. Ten ještě teoreticky může žebříčkem zamíchat,“ upozornil.

Nováčkem seniorského reprezentačního výběru bude osmnáctiletá debutantka Linda Nosková, finalistka lednové pětistovky v Adelaide. „Jsem rád, že je v týmu a zažije premiéru. Věřím tomu, že všechny mladé holky, které postupně zapojujeme, vyrostou po nějaké době v další týmové opory,“ pochvaluje si Pála.

Úspěšný kouč, jenž v minulosti dovedl český tým v populární soutěži hned k šesti titulům, zároveň poukázal na mimořádně náročný los. „Kosťuková teď vyhrála turnaj v Austinu. V Americe hraje dobře také Kalininová. Mají i Jastremskou. A to ještě nehraje Svitolinová, které se před časem narodilo dítě. Hrají hodně dobře. Bude to velice silný soupeř,“ uvědomuje si čtyři týdny před střetnutím s Ukrajinou Pála.