Bitva tří tiebreaků! Bývalý vítěz v Miami odvrátil pět mečbolů a vyhrál nejdelší třísetový zápas roku

- Petr Sumbal

Strhující bitva se odehrála ve druhém kole turnaje v Miami mezi Polákem Hubertem Hurkaczem a Australanem Thanasim Kokkinakisem. Utkání nabídlo tři dramatické sety, které vyvrcholily tiebreakem, a celý zápas trval tři a půl hodiny. Z vítězství se nakonec i díky pěti odvráceným mečbolům radoval Hurkacz.

Hubert Hurkacz si musel sáhnout až na dno, aby postoupil na turnaji v Miami do třetího kola. Šampion tohoto podniku z roku 2021 porazil Thanasiho Kokkinakise 6:7(10), 7:6(7), 7:6(6).

„Je pro mě obtížné to vůbec popsat,“ hledal po vybojovaném vítězství slova Hurkacz. „Hrál jsem dobrý tenis, ale to Thanasi také. Snažil jsem se celou dobu zůstat v utkání, bojovat. Samozřejmě jsem chtěl vyhrát, ale myslím, že i kdybych prohrál, mohl bych být spokojen s tím, jak jsem dnes hrál.“

Už první sada nabídla zajímavý dílčí obrat. Polský tenista vedl ve zkrácené hře už 6:3, set ale nedokázal dotáhnout do vítězného konce. Postupně nevyužil šest setbolů, kdežto Kokkinakis dokázal zužitkovat hned svou druhou šanci na uzavření první sady. Na výsledkové tabuli svítilo v tiebreaku skóre 12:10 pro Australana, mnoho dramatičtějších zkrácených her letošní tenisový rok nenabídl.

Drama se přelilo i do druhé sady. Oba bojovníci v ní dokázali jednou prolomit soupeřovo podání a o osudu setu musel znovu rozhodnout tiebreak. Tentokrát to byl Kokkinakis, který měl zprvu navrch, a dokonce si vypracoval tři mečboly. Ani jeden však nevyužil a byl to nakonec Hurkacz, který se radoval ze srovnání na 1:1 na sety.

Pro diváky na zaplněném stadionu Grandstand nemohlo být žádným překvapením, že i třetí set polsko-australské bitvy musel rozseknout tiebreak. Za stavu 6:4 měl Kokkinakis k dispozici další dva mečboly, ale ani tentokrát nedokázal nadobro zlomit Hurkaczův odpor. Nejprve předvedl Polák úžasný vítězný return jako odpověď na Australanův druhý servis na tělo, pátý Kokkinakisův mečbol v zápase pak Hurkacz smazal esem.

Po třech a půl hodinách vypjatého boje si za stavu 7:6 v tiebreaku vypracoval první mečbol také Hurkacz a na rozdíl od Kokkinakise ho dokázal proměnit.

Podle oficiálních údajů ATP trvalo utkání bez čtyř sekund 3 hodiny a 31 minut, delší zápas na dva vítězné sety se ještě v této sezóně na mužském okruhu neodehrál. Hurkacz si cestu k vítězství vydláždil 21 esy, po prvním servisu vyhrál 79 % výměn a 49 % jeho podání podle statistik ATP jeho soupeř nezreturnoval.

O postup do osmifinále se světová devítka Hurkacz utká s Francouzem Adrianem Mannarinem (62.).

Třetí kolo v Miami čeká také Jiřího Lehečku, jehož soupeřem bude Rus Karen Chačanov. O vítězství českého tenisty nad Italem Lorenzem Musettim píšeme zde.