Lehečka poprvé na Masters vyhrál dva zápasy! V Miami pokořil turnajovou osmnáctku

- Jan Vojkůvka

Český tenista Jiří Lehečka si vylepšil své osobní maximum na turnajích ATP Masters. Na tzv. tisícovce se mu poprvé v kariéře povedlo vyhrát v hlavní soutěži dva zápasy a postoupit do třetího kola. V sobotním utkání porazil za pouhých 80 minut osmnáctého nasazeného Lorenza Musettiho dvakrát 6:4.

Jednadvacetiletý Lehečka vstupoval do utkání druhého kola v roli favorita, přestože čelil 21. hráči světového žebříčku. Musetti, plnící roli turnajové osmnáctky, se totiž v posledních měsících herně trápí. Od United Cupu prohrál pět zápasů z šesti odehraných a v Miami si nyní svou bilanci ještě zhoršil. S Lehečkou dokonce prohrál už pátý zápas v řadě!

Klíčovým faktorem utkání bylo, že Lehečkovi v klíčových situacích fungoval servis. Za celé utkání totiž čelil pouze jednomu brejkbolu, který navíc ve čtvrté hře úvodní sady dokázal odvrátit, a od té doby už nenabídl soupeři ani jednu příležitost.

Důležité rovněž bylo, že dokázal sám naopak vytvářet na svého soupeře výrazný tlak na returnu. V sedmém gemu první sady si Lehečka vypracoval postupně hned čtyři brejkboly a přes dvě shody poprvé prorazil Musettiho podání.

Český tenista následně první set doservíroval a doslova po hlavě vlétl do druhé sady, když se na returnu prosadil hned v úvodní hře. Tuto výhodu brejku si donesl až do koncovky, přičemž v desátém gemu při svém podání proměnil hned první mečbol.

Hladké vítězství ve dvou setech si rodák z Mladé Boleslavi připsal navzdory tomu, že se nedokázal vyhnout chybám, kterých zapsal na své konto hned 20 oproti jen 14 nevynuceným chybám soupeře. Svá zaváhání ale napravil tím, že dosáhl na 18 vítězných úderů, zatímco Musetti jich předvedl pouze 12. V důležitých okamžicích, které rozhodovaly zápas, se také nebál náběhů k síti. Hned dvacetkrát se Lehečka vypravil k pásce a v patnácti případech z toho byl pro něj zisk fiftýnu, což dělá úctyhodnou úspěšnost 75 %.

O postup do premiérového osmifinále na Masters si Lehečka zahraje proti vítězi zápasu mezi Rusem Karenem Chačanovem a Argentincem Tomasem Martinem Etcheverrym.