Američané chtějí revoluci tenisové etikety! S jakým návrhem přišli?

- Jan Vojkůvka

Američtí tenisté by rádi zpřístupnili tenis širšímu okruhu fanoušků, zejména pak mladší generaci. Toho by chtěli docílit tím, že by se publikum mohlo na turnajích chovat stejně jako v jiných sportech. Tím by podle nich vytvořili mnohem atraktivnější atmosféru. Znamenalo by to ale absolutní překopání tenisové etikety.

Tenis je jedním z nejkonzervativnějších sportů. Novinky sice připouští, ale hodně opatrně. Naopak se snaží co nejvíce držet tradic, což s sebou ale přináší i trochu menší zájem ze strany mladšího publika. Jedním z důvodů může být i to, že před začátkem výměny a během ní musí být ticho.

V tenisovém prostředí se dlouhodobě hovoří o změnách, které by tento sport více zpřístupnily i novým generacím fanoušků. Veškeré snahy však zatím naráží na odpor. Dlouhodobě se například testují na Next Gen ATP Finals kratší a rychlejší zápasy na tři vítězné sety, avšak pouze do čtyř gemů. Byť se jedná o atraktivní oživení tenisových zápasů, na turnajích tento formát aplikovaný není, což řada příznivců a také samotných hráčů kvituje.

Podle amerického tenisty Francese Tiafoea však existuje způsob, jak více zpřístupnit tenis mladší generaci a přitom nezasáhnout nijak do zavedených tradic. Stačí, aby se upustilo od přísných pravidel, podle kterých musí na ochozech tenisových stadionů vládnout před výměnami ticho a diváci například nesmí vstávat ze svých sedaček.

Není přitom divu, že podobný návrh přišel právě z úst Tiafoea. Pětadvacetiletý rodák z Hyattsvillu v Marylandu patří k tenistům, kteří si užívají elektrizující atmosféru a na kurt s sebou vždy přináší obrovskou energii. Jinými slovy, dokáže publikum pobláznit.

„Vždycky budu bojovat s úsměvem na tváři. Je mým cílem, abych do toho dostal i publikum, abych lidi přiměl, aby se cítili součástí této bláznivé cesty,“ cituje je jej deník Forbes. „Myslím, že fanoušci by měli mít možnost, aby během zápasů chodili po tribunách, přecházeli mezi sektory a bavili se spolu. Představte si, že přijdete na basketbalový zápas a nebudete smět říct ani slovo,“ použil příměr k basketbalu, který je zejména ve Spojených státech díky profesionální NBA, ale například i univerzitní NCAA nesmírně populární.

Ač připouští, že některé akce typu Wimbledonu by si své tradice měly zanechat, jinak je rozhodně pro změny, které zpřístupní tenis širším masám. „Začněme měnit věci tak, abychom přivedli do hry mladší fanoušky,“ dodal.

S jeho slovy souhlasí také světová trojka Jessica Pegulaová. Nejbohatší tenistka na okruhu, čemuž vděčí hlavně tomu, že je dcerou amerického miliardáře Terryho Peguly, si rovněž dokáže představit, že by na turnajích byla o poznání živější atmosféra, která publikum pohltí. A pomůže tomu, aby tento sport milovaly i nastupující generace.

„Ten návrh se mi líbí. Opravdu mě vůbec neruší, když lidé vstávají, křičí nebo mluví. No, křičet možná nemusí. Ale ano, je to skvělý způsob, jak prožívat tenisové zápasy,“ řekla během tiskové konference v Miami. „Myslím, že se musíme dívat po nejrůznějších možnostech, abychom se dotkli mladší generace,“ dodala.