ITF Říčany Open: Z kvalifikace až pro titul! Dvacetiletá Chorvatka vyhrála český turnaj bez ztráty setu

- Jan Vojkůvka

Dvacetiletá chorvatská kvalifikantka Antonia Ružičová se stala šampionkou říčanské čtyřicítky, která vyvrcholila nedělním utkáním o singlový titul. Mladá Chorvatka si v něm poradila se zkušenou Nizozemkou Lesley Pattinamaovou Kerkhoveovou, kterou porazila 6:4, 6:1 a vybojovala největší trofej kariéry.

Pouť Ružičové za titulem musela započít už v kvalifikaci, ve které si ale hladce ve dvou setech poradila s domácí tenistkou Anetou Kučmovou a zahájila tím svou cestu za největší trofejí. Kromě toho, že si pro vítězství na turnaji ITF v Říčanech dokráčela až z kvalifikace, v průběhu celého turnaje dokonce neztratila ani set!

Už v osmifinále přitom 292. hráčka světa čelila superfavorizované Viktórii Kužmové ze Slovenska. S bývalou 43. tenistkou žebříčku se ale na kurtu příliš nezdržovala. Naopak ji deklasovala hladce 6:2, 6:1 a dostala příležitost vyzvat ve čtvrtfinále talentovanou Polku Maju Chwaliňskou, která ale nakonec do utkání vůbec nenastoupila.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Antonia (@antonia.ruzic)

Ružičová se tak bez boje prodrala do semifinále, v němž v sobotu vybojovala další velmi cenný skalp proti Němce Moně Barthelové. Velezkušenou dvaatřicetiletou Barthelovou, která dříve figurovala dokonce na 23. místě světa, porazila 6:4, 7:6(0) a prošla do již zmíněného finále proti Pattinamaové Kerkhoveové. A ani s jednatřicetiletou Nizozemkou neztratila set, čímž dokonala prakticky dokonalý týden v Říčanech.

Dvacetiletá Chorvatka vybojovala celkově svůj šestý titul na okruhu ITF. Za vítězství na turnaji Smartwings Open 2023 bude odměněna posunem na 232. místo žebříčku WTA.

Smartwings Open 2023 by Moneta Money Bank, Říčany (ženy, CZE, 40 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Finále dvouhry
Lesley Pattinamaová Kerkhoveová (NED, 229.) – Antonia Ružičová (CRO, 292.) 4:6, 1:6