Čtrnáctiletá Kovačková vyhrála juniorskou dvoustovku v Benicarlu! Čeká ji výrazný skok žebříčkem

- Jan Vojkůvka

Čtrnáctiletá Alena Kovačková potvrdila tento týden ve španělském Benicarlu svůj ohromný talent, když dokázala vybojovat svůj nejcennější juniorský titul na turnaji J200. Ve finále porazila hráčka TK Sparta Praha domácí Ruth Roura Llaveriasovou 7:5, 6:2 a výrazně si díky tomu polepší své postavení na juniorském žebříčku ITF. Čeká ji skok o zhruba 30 míst.

Další z řady talentovaných českých tenistek, které by v budoucnosti mohly prožít zářnou kariéru, se jmenuje Alena Kovačková. Navzdory tomu, že jí je teprve 14 let, už nyní figuruje na 91. místě juniorského žebříčku. A vítězka loňského titulu v tuniském Sousse toto umístění příští týden výrazně vylepší!

Má za sebou totiž úspěšnou pouť turnajem v Benicarlu, který spadá do kategorie J200, což je čtvrtá nejvyšší kategorie juniorských turnajů (po grandslamech, prémiových J500 a J300, pozn. redakce). Kovačková na španělské dvoustovce nenašla přemožitelku a za vítězství ve dvouhře získá do kombinovaného juniorského žebříčku hned 164 bodů (za vítězství na J200 je 200 bodů, ale Kovačkové se odepíše 36 bodů za osmifinále jiného turnaje, pozn. redakce)!

Díky tomu by se měla mladičká česká juniorka posunout žebříčkem zhruba o 30 míst a v novém vydání rankingu figurovat okolo 60. místa.

Na cestě za největším titulem kariéry ji čekala řada domácích překážek, které ale všechny zvládla. Poté, co v prvním kole porazila ve dvou setech Rumunku Darju Stefanii Malaescuovou, narazila na první domácí hráčku Meritxell Garcíaovou. Tu přehrála bez větších obtíží dvakrát 6:2 a mohla se těšit na čtvrtfinále s další Španělkou Lorenou Donosovou.

Proti Donosové musela skóre otáčet, jelikož první sadu prohrála, nakonec se ale radovala z vítězství 4:6, 6:2, 6:2. A v dalších zápasech už Kovačková ztrátu setu nepřipustila. V semifinále přehrála dvakrát 6:3 Charo Banulsovou a ve zmíněném sobotním finále Ruth Llaveriasovou 7:5, 6:2.