Martincová s Muchovou rozehrají kvalifikaci v Miami. Chtějí rozšířit početné řady Češek v hlavní soutěži

- Jan Vojkůvka

Zatímco vrcholí v Indian Wells první z velkých amerických turnajů této sezony, pomalu se chystá start toho druhého v Miami. Do nedělní kvalifikace vstoupí i dvě české tenistky. Tereza Martincová s Karolínou Muchovou se pokusí rozšířit počet svých krajanek v hlavní soutěži, kterou má zajištěno devět Češek.

Muchová se tento týden blýskla postupem až do čtvrtfinále turnaje v Indian Wells, kde nestačila až na světovou desítku Jelenu Rybakinovou. Té podlehla po velkém boji 6:7, 6:2, 4:6 a z dějiště turnaje WTA 1000 odjela se čtyřmi výhrami v kapse. Svou bilanci na severoamerických kurtech se nyní pokusí vylepšit v Miami.

Oproti Indian Wells, kde dostala volnou vstupenku do hlavní soutěže, však bude muset na další tisícovce startovat už v kvalifikaci. V prvním kole dvoukolových bojů o hlavní soutěž ji čeká Britka Heather Watsonová, kterou prozatím dokázala jednou porazit. Stalo se tak v roce 2018 na halovém turnaji v Lucembursku.

Muchová plní v kvalifikaci roli nasazené čtyřky a je favoritkou na postup do hlavní soutěže.

To u Terezy Martincové je situace o poznání obtížnější. Osmadvacetileté tenistce z Prahy se herně nedaří. Ještě nevyhrála ani jeden zápas v hlavní soutěži a čtyřikrát v řadě byla vyřazena už v kvalifikaci. Po Abú Zabí, Dauhá a Dubaji ji stejný osud potkal také v Indian Wells, kde nestačila na Rumunku Ruseovou. Její výsledky zapříčinily, že vypadla z první světové stovky.

Přinejmenším v úvodní kvalifikační rundě v Miami by ale měla být česká tenistka favoritkou. Zahraje si se 120. hráčkou světa Simonou Waltertovou ze Švýcarska. Dvaadvacetiletá hráčka z Churu si letos zahrála finále na turnaji ITF v Grenoblu, ale na okruhu WTA se jí nedaří.

Hlavní soutěž v Miami mají v tuto chvíli z českých tenistek zajištěnou Petra Kvitová, Barbora Krejčíková, Karolína Plíšková, Marie Bouzková, Kateřina Siniaková, Linda Fruhvirtová, Linda Nosková, Markéta Vondroušová a na divokou kartu startující Brenda Fruhvirtová.