Nejistota kolem Halepové. Rumunka se připravuje na antuce, hrát ale zatím nesmí

- Jan Vojkůvka

Světová jednička Simona Halepová stále neví, kdy se bude moci vrátit na kurty. Přesto ovšem nehodlá nic podcenit a pevně věří, že její jméno bude očištěno. Dokonce trénuje před začátkem antukové části sezony a doufá, že nedávné slyšení přinese osvobozující rozsudek. Prozatím ale stále platí, že má dočasně pozastavenou činnost.

Jednatřicetileté Rumunce byla pozastavena činnost, respektive byla provizorně suspendována, v říjnu minulého roku. Důvodem bylo, že měla během loňského US Open při antidopingové kontrole pozitivní nález na Roxadustat. Podle Mezinárodní antidopingové agentury WADA je tato látka zakázána a je řazena do stejné kategorie jako EPO.

Prakticky okamžitě, co ITIA (Mezinárodní jednotka pro bezúhonnost tenisu) vydala prohlášení o suspendaci bývalé světové jedničky, se Halepová proti nařčení ohradila a uvedla, že bude bojovat o očištění svého jména. Ač věděla, že boj to bude trnitý a vleklý, pevně věřila ve svou nevinu.

Tu se pokusila prokázat během tohoto měsíce. Ač slyšení ohledně dopingového nálezu a dočasné suspendace mělo již (po několika odkladech) proběhnout, prozatím není známý žádný výsledek. ITIA si dává záležet na tom, aby všechny důkazy důkladně prověřila a zhodnotila. Přeci jen, jedná se o tenistku, která vyhrála dva grandslamové turnaje a celkem získala 24 titulů na okruhu WTA.

Fanoušci rumunské hráčky ovšem věří, že velmi brzy přijde zrušení suspendace jejich favoritky. Velkou naději k takovému rozuzlení celého případu jim přinesla sama Halepová, která na svém Instagramu zveřejnila fotografii svých nohou a tenisové rakety na antukovém povrchu. Podle informací se Halepová vrhla do tréninku právě na antuce a pevně věří, že bude moci naskočit zpět do turnajového kolotoče právě během antukové části sezony.

Dokud ovšem nemá osvobozující rozsudek potvrzený, sama je ve velké nejistotě. ITIA si v případě dopingu nebere servítky. Své o tom ví například Maria Šarapovová, která byla v roce 2016 suspendována za meldonium, které přitom užívala od roku 2005. Ale poté, co byl tento přípravek v roce 2016 zařazen na seznam zakázaných látek a Šarapovová si toho nevšimla, přišel nekompromisní distanc. V roce 2018 byla zase za doping potrestána Sara Erraniová, bývalá pátá hráčka světa.

Halepová v minulém roce ukončila sezonu už v polovině září kvůli operaci nosu. Od té doby se na kurtech neobjevila. A nyní netrpělivě čeká, zda její boj o očištění vlastního jména bude úspěšné...