VIDEO: Byl všude! Vítěz tří podniků ATP drásal nervy protivníka na challengeru

- Filip Lefenda

Zraky tenisových příznivců se v posledních dnech upínají především k „pátému grandslamu“, tedy k velkému a prestižnímu podniku v americkém Indian Wells. Výborný tenis je ovšem k vidění i na dalších místech. Třeba na challengeru v maďarském Székesfehérváru, kde se během čtvrtečního osmifinálového programu zrodila parádní výměna. Jejím hlavním hrdinou byl dobře známý Damir Džumhur z Bosny a Hercegoviny.

Třicetiletý Džumhur je bývalým 23. hráčem světového pořadí. V letech 2017 a 2018 ovládl celkem tři podniky ATP. Aktuálně se ovšem coby 208. singlista planety pohybuje až ve třetí stovce žebříčku, a proto hrává v úvodu sezony především o patro níže na challengerech.

Na tom antukovém v Székesfehérváru postoupil z pozice šestého nejvýše nasazeného účastníka do třetího letošního čtvrtfinále. A kvalifikanta Olega Prihodka ve čtvrtek místy přiváděl k zoufalství.

Třeba jako v šestém gemu úvodního setu, kdy se zdálo, že servírující Ukrajinec po skvělém podání ven z kurtu výměnu na síti rychle ukončí. Jenže Džumhur pohotově rozkmital své hbité nohy a načal neskutečné běžecké představení.

Nejprve vrátil soupeřův stopvolej, poté se bleskově přemístil zpět do vzdálenějšího rohu dvorce, odkud odehrál obranný forhendový slajz. Na síti číhající Prihodko dostal míč přímo na raketu, Bosňan přesto doběhl i jeho další kratší volej a sám parádní výměnu ve skluzu uzavřel vítězným křižným lobem.

Džumhur nakonec Prihodka porazil 6:3, 1:6 a 6:3, když po téměř dvou hodinách proměnil svůj první mečbol. A i při něm si rodák ze Sarajeva počínal stylově. Na závěr utkání sprintoval za kraťasem a soupeře pokořil křižným technickým prohozem ke vzdálenější postranní čáře.