Skvělá Kvitová! Pegulaové utekla ze čtyř mečbolů a zahraje si na „pátém grandslamu“ o semifinále

- Filip Lefenda

Petra Kvitová porazila v osmifinále prestižního podniku v americkém Indian Wells podruhé v sezoně světovou trojku Jessicu Pegulaovou. Po heroickém výkonu a výhře 6:2, 3:6 a 7:6(11) si třiatřicetiletá Češka zahraje v kalifornské poušti potřetí v kariéře čtvrtfinále. O vylepšení turnajového maxima bude zápolit již v noci na čtvrtek s Řekyní Mariou Sakkariovou.

První sada byla na centrálním kurtu jednoznačnou záležitostí pro Kvitovou. Ta odskočila dvěma rychlými brejky do vedení 5:1 a o dva gemy později dějství na podání bez problému ukončila.

Ve čtvrtém gemu druhého setu přišla Kvitová poprvé o servis. Na soupeřčin brejk dokázala skrze shodu ihned reagovat, jenže za stavu 3:4 uspěla Pegulaová na příjmu v krátkém sledu podruhé. A tento lup již dokázala potvrdit čistou hrou.

Stejně jako všechna česká osmifinále na turnaji vygradovalo i toto rozhodujícím setem. Rodačka z Bílovce nabrala ztrátu 0:2, aby za pár minut vyrovnala na 2:2. Posléze přišel další americký brejk a publikem hnaná Pegulaová odskočila Kvitové do trháku 3:5. Jak už ale bývá zvykem, česká lvice nesložila zbraně a udělala ze závěru zápasu pořádné drama.

Po snížení na 4:5 odvrátila Kvitová v desáté hře na příjmu první mečbol. Poté přišla svěřenkyně a partnerka trenéra Jiřího Vaňka znovu o servis, Pegulaové ale nedovolila dopodávat utkání do vítězného konce ani na druhý pokus. A tak se šlo až do závěrečného a vyrovnaného tiebreaku.

V tom Kvitová otočila z 2:4 na 5:4, o dvě výměny později přesto stála tváří v tvář druhému mečbolu. Těm čelila levoruká Češka i za stavů 7:8 a 10:11. I ona přitom měla čtyři možnosti parádní klání ukončit, a to při skóre 7:6, 9:8, 10:9 a 12:11. A právě závěrečný mečbol – celkově osmý v utkání – dokázala kombinací servisu ven z kurtu a bekhendového voleje proměnit.

„Můj bože. Ani nevím, kolik jsem dnes odvrátila mečbolů,“ přiznala Kvitová v pozápasovém interview přímo na kurtu, aby se ihned dozvěděla správný počet. „Čtyři? Wow! Snažila jsem se hrát agresivně, ne vždy to však fungovalo. Jsem samozřejmě šťastná, ale také trochu unavená,“ popsala.

Dvojnásobná wimbledonská šampionka zvítězila po parádním výkonu 6:2, 3:6 a 7:6(11) a zaznamenala v soubojích s hráčkami elitní pětky žebříčku WTA už pátou výhru v řadě. Do čtvrtfinále „pátého grandslamu“ postoupila Kvitová v kalifornské poušti potřetí v kariéře a poprvé od roku 2016. O premiérové semifinále si zahraje proti přemožitelce krajanky Plíškové Marii Sakkariové, s níž má lehce zápornou zápasovou bilanci 3:4. Řecká světová sedmička ji překlopila na svou stranu před rokem právě v Indian Wells, kde Kvitovou ve 3. kole porazila hladce 6:3, 6:0 a postoupila nakonec až do finále.

„Čekám velký boj, naše zápasy takové bývají. Vím, že zde letos hraje všechna utkání přes tři sety, takže to zřejmě bude těsné. Loni jsem s ní tady prohrála. Nyní vím, co potřebuji hrát. Budu se snažit být opět stejně agresivní jako dnes,“ poodkryla plány Kvitová.

BNP Paribas Open, Indian Wells (USA, 17 600 000 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
PETRA KVITOVÁ (15.) – Jessica Pegulaová (USA, 3.) 6:2, 3:6, 7:6(11)