Podvádění se nevyplácí ani v tenise, Vickeryová zplakala nad výdělkem

- David Schlegel

Jednadvacetiletá Elise Mertensová nestihla o několik sekund na turnaji WTA v Hobartu vzdát zápas s Američankou Vickeryovou. Soupeřka byla totiž rychlejší, a Mertensová tak přišla o účast v kvalifikaci Australian Open. Nakonec ovšem belgická tenistka nemusí litovat.

Na turnaji v Hobartu ji sice ve čtvrtfinále čekala nasazená jednička, 22. tenistka světa Kiki Bertensová z Nizozemska, ale Mertensová ji porazila po setech 6:2, 7:5. Poprvé v kariéře postoupila do semifinále a k premiérovému posunu do první stovky jí nyní stačí jediné vítězství.

Na rozdíl od zápasu 2. kola proti Vickeryové z USA, kdy Mertensová chtěla vzdát zápas už po prvním gamu a soupeřka ji těsně předběhla, běhala Belgičanka na kurtu jako srnka a bojovala o každý míč. Ve druhém setu sice prohrávala už 3:5 a odvracela dva setboly, nakonec však svou soupeřku udolala.

V pozápasovém interview přímo na kurtu pak udržela pokerovou tvář a prohlásila, že je šťastná, že se nakonec rozhodla zůstat na turnaji v Hobartu a oželela tak kvalifikaci na Australian Open. Že se jednalo o vynucené rozhodnutí, však už nedodala.

Zatímco Mertensová slaví životní výsledek, Sachia Vickeryová prohrála v prvním kole kvalifikace na Australian Open s Makedonkou Linou Gjorcheskou 2:6, 6:3, 3:6. Makedonská tenistka startuje teprve na druhém grandslamu v kariéře a jedná se o její první výhru na turnajích elitní čtyřky.

Vickeryová tak dosáhla svého, když si na úkor Mertensové zahrála kvalifikaci na Australian Open, ale celkově na tom mnoho nevydělala. Spíše doslova zplakala nad výdělkem. Vickeryová za postup do druhého kola v Hobartu a porážku v prvním kole kvalifikace na Australian Open získala 32 bodů a inkasovala 7 854 USD. Naproti tomu Mertensová ušetřila za dopravu z tasmánského Hobertu do Melbourne, získala 128 bodů a vydělala si 11 300 USD. Pokud navíc Belgičanka uspěje v semifinále proti chorvatské kvalifikantce Janě Fettové, může počet bodů i výdělek ještě významně navýšit.

Inu, podvádět se nevyplácí ani v tenise...