Šok pro světovou trojku! V Indian Wells končí už ve druhém kole

- Jan Vojkůvka

Řecký tenista Stefanos Tsitsipas nesplnil na Masters v Indian Wells roli favorita a končí hned ve svém prvním utkání. Světová trojka měla v úvodní rundě turnaje volný los, v kole druhém však nenašla recept na Australana Jordana Thompsona. Tsitsipas padl po téměř tříhodinové bitvě 6:7(0), 6:4, 6:7(5).

Čtyřiadvacetiletý Tsitsipas se v úvodu sezony prezentoval výtečnou formou. Na United Cupu vyhrál všechny čtyři singly, na Australian Open prošel až do finále a následně úspěšně reprezentoval i v Davis Cupu. Menší zádrhel přišel v Rotterdamu, kde prohrál už v osmifinále, soupeřem mu ale byl Jannik Sinner, jenž se pohybuje na hraně elitní desítky.

Na dva turnaje Masters mohl Řek vyrazit se smělými plány. V případě úspěšných tažení v Indian Wells a Miami, a při souhře dalších výsledků, totiž mohl dokonce zaútočit na post světové jedničky. Všechny tyto predikce však vzaly za své hned během prvního vystoupení. Nad jeho síly totiž byl 87. tenista žebříčku ATP Jordan Thompson.

Bitva to byla dlouhá a nakonec velmi vyrovnaná. Už první set přitom naznačil, že to nejspíš nebude dobrý den pro favorita. Tsitsipas totiž čelil hned čtyřem brejkbolům, sám na returnu uhrál všehovšudy jen dva fiftýny a není tak divu, že rozhodující tiebreak prohrál 0:7.

Ve druhém setu se výrazně zlepšil, dokonce dvakrát prorazil Thompsonovi servis a vynutil si díky tomu rozhodující sadu. V něm ale lepší psychické rozpoložení z úspěšného návratu do utkání nedokázal využít. Boj mezi oběma hráči znovu dospěl do závěrečného tiebreaku, Tsitsipas v něm nevyužil rychlé vedení 2:0 a dalšího mini-brejku už nedosáhl. Po porážce 5:7 musel skousknout nečekanou a nepříjemnou porážku.

Tsitsipas může po neúspěchu v Indian Wells dokonce přijít o post světové trojky. Přeskočit jej může Nor Casper Ruud, pokud se mu povede projít do semifinále.