Denní menu, 11.3.2023: Muchová překvapila Azarenkovou, Vondroušová porazila Bouzkovou. Havlíčková je ve svém druhém finále kariéry!

- Redakce

Sobotní tenisový program nabídl znovu své vrcholy až večer. Druhé kolo dvouhry v Indian Wells absolvovaly další čtyři české tenistky. Program otevřelo pikantní derby mezi Marií Bouzkovou a Markétou Vondroušovou, jednoznačně uspěla Vondroušová. Karolína Muchová překvapila nasazenou čtrnáctku Viktorii Azarenkovou, kterou porazila ve dvou setech. Kateřina Siniaková prohrála s nasazenou třináctkou Beatriz Haddadovou Maiaovou. Postup do svého druhého profesionálního finále kariéry slaví sedmnáctiletá Lucie Havlíčková. O titul si v neděli zahraje na šedesátce v Trnavě! O dva roky mladší Brenda Fruhvirtová se pak probojovala do finále čtyřicítky v Indii. Na pětadvacítce v Kanadě v semifinále uspěla rovněž Gabriela Knutsonová. Vít Kopřiva naopak na challengeru v Antalyi končí v semifinále.

Češi v akci

Siniaková ztratila dobře rozehraný zápas s favoritkou
Kateřina Siniaková (45.) prohrála ve druhém kole Indian Wells s brazilskou tenistkou Beatriz Haddadovou Maiaovou (13.) po setech 7:5, 6:7(4), 3:6. Česká tenistka přitom měla utkání skvěle rozehrané, ve druhém setu vedla už 5:3 a měla náskok jednoho brejku. Zápas však za stavu 5:4 při svém podání nedokázala ukončit a druhý set nakonec ztratila v tiebreaku.

Ve třetí sadě Siniaková nabrala ztrátu dvou brejků, a i když za stavu 2:5 dokázala rovněž soupeřku brejknout, následně o svůj servis znovu přišla a tím prohrála i celý zápas.

Siniaková tak nevyrovnala své maximum v Indian Wells, kterým je třetí kolo z roku 2017.

Muchová v Indian Wells porazila Azarenkovou
Karolína Muchová (76.) postoupila při své premiéře na podniku WTA 1000 v Indian Wells do třetího kola. Zkraje sobotního programu si šestadvacetiletá Češka vyšlápla na dvojnásobnou turnajovou šampionku Viktorii Azarenkovou (14.), kterou porazila za 2 hodiny a 5 minut po setech 7:6(1) a 6:3.

V prvním dějství promarnila rodačka z Olomouce dvakrát náskok brejku, ve zkrácené hře ale na kurtu zcela dominovala a povolila bývalé světové jedničce jediný bod. Ve druhé sadě získala Muchová od stavu 3:3 všechny zbylé tři gemy, z toho dva na returnu. V dalším kole narazí buď na nasazenou Italku Martinu Trevisanovou (26.), nebo domácí Američanku Madison Brengleovou (87.).

Vondroušová nedala Bouzkové šanci
Markéta Vondroušová (105.) zvládla české derby v Indian Wells. Třiadvacetiletá tenistka ve druhém kole dvouhry jasně porazila Marii Bouzkovou (32.) po sadách dvakrát 6:1.

První dějství trvalo pouhých 25 minut, Vondroušová využila oba nabídnuté brejkboly, o rok starší soupeřce nepovolila jedinou šanci. Druhý set trval téměř jednou tak dlouho, jako ten první. Vítězka prvního dějství šla do vedení 3:1, v dlouhém pátém gemu zužitkovala sedmý brejkbol. Za stavu 5:1 poté při podání protihráčky využila čtvrtý mečbol.

Krejčíková se Siniakovou ztratily jen tři gemy
Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou pokračují v suverénních výkonech a vyhrály i sedmý letošní zápas ve čtyřhře. Na lednové vítězné Australian Open navázaly výhrou v prvním kole turnaje v Indian Wells nad ruskou dvojicí Veronika Kuděrmetovová, Ljudmila Samsonovová v poměru 6:1, 6:2. České nasazené jedničky narazí v osmifinále na kanadsko-americkou dvojici Leylah Fernandezová, Taylor Townsendová.

Kolodziejová s Vondroušovou nestačily na nasazené dvojky
Český pár Miriam Kolodziejová, Markéta Vondroušová se loučí s turnajem ve čtyřhře v Indian Wells už v prvním kole, když nestačily na nasazené dvojky Coco Gauffovou a Jessicu Pegulaovou ze Spojených států amerických. Česká dvojice byla blízko zisku první sady, za stavu 5:4 měla při svém servisu dokonce setbol, ten ale nevyužila. Následně Kolodziejová s Vondroušovou ztratily první set v tiebreaku a ve druhém setu držely vyrovnanou partii jen do stavu 2:2. Od té doby přišly dvakrát o svůj servis a neuhrály už ani gem.

Havlíčková je ve svém druhém profesionálním finále
Sedmnáctiletá Lucie Havlíčková si na turnaji ITF ve slovenské Trnavě zahraje o svůj první profesionální titul. Poté, co loni právě ve finále nevyzrála na Veru Lapkovou, dostane v neděli šanci na reparát. Ten vybojovala po semifinálovém vítězství nad čtvrtou nasazenou Darjou Snigurovou z Ukrajiny, kterou porazila za 80 minut po setech 7:6(7), 6:1.

V prvním setu přitom dvakrát prohrávala se ztrátou brejku, v obou případech se ale dokázala vrátit do hry vlastním úspěchem na podání. Poté, co nakonec zvládla dramatický tiebreak, který vyhrála 9:7, už ve druhé sadě dominovala a třemi brejky Ukrajinku deklasovala.

B. Fruhvirtová je ve finále čtyřicítky
Brenda Fruhvirtová (163.) vybojovala v sobotu postup do svého prvního finále v této sezoně. Na turnaji ITF W40, což je nová kategorie turnajů na okruhu ITF World Tennis Tour, uspěla v semifinálovém utkání proti Slovince Dalile Jakupovičové (243.), kterou porazila za hodinu a půl 7:6(2), 6:2.

Patnáctiletá Češka sice prohrála v utkání třikrát podání a v prvním setu prohrávala už 1:5, ale pak se nakopla k velkému obratu. Soupeřce ve zbytku střetnutí prorazila pětkrát servis, vypořádala se nejen se stavem 1:5, ale i se stavem 5:6, kdy Slovinka znovu podávala na zisk úvodního dějství, a po zisku prvního setu přes tiebreak si vzápětí hladce podmanila sadu druhou.

Více se utkání věnujeme zde.

Knutsonová si zahraje druhé letošní finále
Pětadvacetiletá Gabriela Knutsonová (384.) pokračuje v předvádění kvalitních výkonů v probíhající sezoně. Na turnaji ITF W25 v kanadském Frederictonu si připsala už své 19. vítězství v roce 2023, když porazila o tři roky mladší Slovenku Viktorii Morvayovou (402.) 6:3, 6:4.

Knutsonová si zahraje v neděli své druhé finále v této sezoně. Před měsícem na šedesátce v americkém Rome prohrála ve třech setech s domácí Peyton Stearnsovou.

Kopřiva se do finále neprobojoval
Finále na challengeru v turecké Antalyi se bude muset obejit bez českého zástupce. Vít Kopřiva (169.) prohrál za 64 minut souboj s nasazenou dvojkou Fabianem Marozsanem (163.) po setech 3:6, 2:6 a do prvního souboje o titul od loňského června neprošel.

Pětadvacetiletý Čech tahal za kratší konec od začátku střetnutí, jediný brejk v utkání vybojoval v prvním setu za stavu 1:5, ale k obratu se nenadechl. V žebříčku ATP by si měl postupem do semifinále polepšit na 164. místo.

Detiuc deblový titul v Trnavě nevybojovala
Anastasia Detiuc a Amina Anšbaová nenašly ve finále turnaje ITF v Trnavě recept na Britky Alicii Barnettovou a Olivii Nichollsovou a na trofej ze slovenské akce nedosáhly. S nasazenými jedničkami prohrály za 76 minut po setech 3:6, 3:6.

ATP/WTA

BNP Paribas Open, Indian Wells (USA, 17 600 000 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (105.) – MARIE BOUZKOVÁ (32.) 6:1, 6:1
KAROLÍNA MUCHOVÁ (76.) – Viktoria Azarenková (BLR, 14.) 7:6(1), 6:3
KATEŘINA SINIAKOVÁ (45.) – Beatriz Haddad Maiaová (BRA, 13.) 7:5, 6:7(4), 3:6

1. kolo čtyřhry
KOLODZIEJOVÁ, VONDROUŠOVÁ – Gauffová, Pegulaová (USA) 6:7(5), 2:6
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Kuděrmetovová, Samsonovová 6:1, 6:2

Challengery

Megasaray Hotels Open, Antalya (muži, TUR, 73 000 EUR, antuka)
Semifinále dvouhry
VÍT KOPŘIVA (169.) – Fabian Marozsan (HUN, 163.) 3:6, 2:6

ITF World Tennis Tour

2nd Empire Women´s Indoor 2023, Trnava (ženy, SVK, 60 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Semifinále dvouhry
Darja Snigurová (UKR, 158.) – LUCIE HAVLÍČKOVÁ (345.) 6:7(7), 1:6

Finále čtyřhry
Barnettová, Nichollsová (GBR) – Anšbaová (-), DETIUC 6:3, 6:3

Kslta ITF World Tennis Tour 2023, Bengalúru (ženy, IND, 40 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
BRENDA FRUHVIRTOVÁ (163.) – Dalila Jakupovičová (SLO, 243.) 7:6(2), 6:2

Graystone ITF Challenger Driven by Volvo, Fredericton (ženy, CAN, 25 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Semifinále dvouhry
GABRIELA KNUTSONOVÁ (384.) – Viktoria Morvayová (SVK, 402.) 6:3, 6:4