Trápení nekončí. Thiem ztratil „vyhraný“ zápas a zapsal už osmou letošní porážku

- Filip Lefenda

Rakušan Dominic Thiem nenašel ztracenou formu ani na podniku v Indian Wells. V úvodním kole prestižní zámořské tisícovky vedl nad Adrianem Mannarinem už 6:4 a 4:1, přesto z turnaje vypadl. Bývalý třetí tenista žebříčku ATP tak má po devíti letošních zápasech na kontě stále jediné vítězství.

Je tomu přesně rok, co se někdejší vítěz US Open vrátil po devítiměsíční vynucené přestávce. Thiem tehdy podstoupil operaci zápěstí a chtěl se znovu pomalu šplhat zpět žebříčkem, k ideálu ale mají jeho výkony nadále hodně daleko.

Jediným hráčem, kterého letos devětadvacetiletý Thiem porazil, je Slovák Alex Molčan. V půlce února jej na antuce v Buenos Aires zdolal po setech 7:6(4) a 6:3. Z dalších osmi zápasů odešel majitel sedmnácti trofejí z elitního okruhu poražen. Z pozice papírového favorita podlehl třeba Korejci Kwonovi, Chorvatu Gojovi, Peruánci Varillasovi, Brazilci Monteirovi či Chilanu Garínovi.

Zlepšení nepřišlo ani v Indian Wells, kde při svém posledním startu v roce 2019 celý podnik ovládl. Nad Francouzem Mannarinem přitom vedl už 6:4 a 4:1, pak ale zničehonic ztratil pět gemů v řadě a musel o výhru bojovat skrze třetí set.

V tom Thiem dohnal manko brejku a dovedl dějství do dramatického tiebreaku. Vedl v něm už 5:3, levoruký protivník nicméně završil duel ziskem čtyř výměn v řadě a obratem na 5:7. S Mannarinem prohrál trápící se Rakušan v jubilejním desátém vzájemném střetnutí teprve podruhé. Předloňské klání na trávě v Mallorce musel při vedení 5:2 skrečovat.

„Věděl jsem, že kdybych pokračoval ve své hře, zápas bych prohrál. Proto jsem se snažil chodit více do kurtu a přidal na agresivitě. Vyšlo to,“ komentoval výhru Mannarino, jenž získal hned 22 fiftýnů na síti.

„V rozhodujících momentech jsem opravdu výborně returnoval. To byl klíč k vítězství,“ dodal 68. tenista světového pořadí, jenž se ve druhém kole utká s Italem Lorenzem Musettim.

BNP Paribas Open, Indian Wells (USA, 17 600 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo mužské dvouhry
Dominic Thiem (AUT, 102.) – Adrian Mannarino (FRA, 68.) 6:4, 4:6, 6:7(5)