Nechte Djokoviče hrát, vybízí amerického prezidenta možný kandidát na toho příštího

- Filip Lefenda

Zákaz Djokovičova startu na březnových amerických turnajích ATP Masters 1000 nadále rezonuje i ve veřejném prostoru. Guvernér státu Floridy, na jehož území se bude od 22. března do 2. dubna konat prestižní podnik v Miami, vyzval prezidenta Spojených států Joea Bidena, aby rozhodnutí úřadů přehodnotil.

Stejně jako na loňském US Open nesmí Novak Djokovič startovat na nadcházejících tisícovkách v Indian Wells a Miami vinou absence očkování proti koronaviru. Nařízení, které zakazuje vstup na území USA neočkovaným cizincům, je platné do 11. května letošního roku.

Z prvního turnaje se již hvězdný Srb po zamítnutí jeho žádosti o udělení výjimky odhlásil. Hlavní soutěž startuje v kalifornské poušti už dnes a zúčastní se jí rovná desítka českých hráčů a hráček.

Na podnik v Indian Wells bude navazovat rovněž další turnaj v Miami, jež je druhým největším městem Floridy. A právě guvernér tohoto státu se za světovou jedničku přimluvil až u samotného amerického prezidenta Joea Bidena.

„Tento zákaz je nespravedlivý, nevědecký a nepřijatelný. Vyzývám vás, abyste ho přehodnotil. Djokovičova účast nepředstavuje pro naši zem žádné zdravotní ani bezpečnostní riziko. Je na čase odložit koronavirovou politiku a dát Američanům to, co chtějí. Nechte ho hrát,“ vyzval v otevřeném dopise Ron DeSantis.

O čtyřiačtyřicetiletém politikovi, jenž zastává funkci guvernéra od 8. ledna 2019, se hlasitě hovoří i o jako možném republikánském kandidátovi na post příštího prezidenta USA.

„Miami Open je druhou nejpopulárnější tenisovou akcí ve Spojených státech. Jako taková poutá pozornost stovek tisíc fanoušků po celém světě. A jak jistě víte, Novak Djokovič je nejlepším hráčem historie a současně nejvýše umístěným tenistou na žebříčku,“ naléhá DeSantis. Bidena zároveň požádal, aby se k celé věci vyjádřil nejpozději do 10. března.

Již dříve se za Djokoviče veřejně postavil také senátor státu Florida Rick Scott. I on v dopise vyzval amerického prezidenta Bidena, aby Srbovi vstup do země umožnil.