Kdo může překvapit v Indian Wells? České hvězdy, bývalý šampion i rozjetá Ukrajinka

- Marek Bartošík

Velký turnaj v Indian Wells se řadí do elitních kategorií ATP 1000 a WTA 1000, na šampiona i šampionku tedy čeká rovná tisícovka bodů. Kromě všeobecně uznávaných favoritů, jako jsou Iga Šwiateková nebo Carlos Alcaraz, se o kvalitní výsledek poperou v termínu 8.–19. března také desítky nenasazených tenistů a tenistek, mezi nimiž rozhodně najdeme atraktivní jména. Níže přinášíme výběr těch, kdo by mohli v kalifornské poušti uspět na úkor nasazených hvězd.

Andy Murray (55. v žebříčku)
Trojnásobný grandslamový šampion se v této sezóně prezentuje sympatickými výkony, na turnaji v Dauhá postoupil dokonce až do finále. V Indian Wells ještě nikdy netriumfoval, nejblíže byl v roce 2009, kdy v souboji o titul podlehl Rafaelu Nadalovi. Jeho prvním soupeřem bude argentinský antukář Tomas Martin Etcheverry (61.), v další rundě může vyzvat Španěla Pabla Carreňa Bustu (17.).

Karolína Muchová (76.)
Když je zdravá, může porazit kohokoliv. Semifinalistka předloňského Australian Open zatím v Indian Wells nikdy nenastoupila, její počínání tedy bude obzvlášť zajímavé sledovat. Letos vyhrála sedm z deseti utkání a vyšlápla si třeba i na Belindu Bencicovou. Pokud na úvod překoná Kazašku Julii Putincevovou (42.), může se těšit na atraktivní mač s dvojnásobnou vítězkou turnaje Viktorií Azarenkovou (14.).

Markéta Vondroušová (105.)
S Indian Wells má bohaté zkušenosti, v roce 2019 se přes Simonu Halepovou probila až do čtvrtfinále, k tomu byla dvakrát v osmifinále (2018, 2022). Letos hraje velmi slušně a pyšní se kladnou zápasovou bilancí 7:4. V prvním kole proti Rebecce Marinové (75.) bude favoritkou, poté by mohla narazit na krajanku Marii Bouzkovou (32.).

Marta Kosťuková (40.)
Dvacetiletá Ukrajinka získala minulý týden svůj premiérový singlový titul na okruhu WTA, když ovládla turnaj v americkém Austinu. Rok 2023 rozjela ve skvělé formě, když uhrála také čtvrtfinále v Adelaide a Hua Hinu nebo třetí kolo na Australian Open. Celkem opanovala 15 z 21 utkání a v letošním pořadí je třináctá. Do tisícovky v Indian Wells vstoupí zápasem proti zatím neznámé kvalifikantce, poté by mohla změřit síly s trápící se Číňankou Šuaj Čang (27.).

Dominic Thiem (102.)
Bývalý třetí tenista žebříčku letos vyhrál jediný z osmi zápasů, zároveň bychom ho ale neměli podceňovat. V Indian Wells před čtyřmi lety překvapil Rogera Federera a získal svou dosud jedinou trofej z turnaje kategorie ATP Masters 1000. Od té doby v kalifornské poušti nehrál, letos dostal od pořadatelů divokou kartu. Los mu přisoudil Francouze Adriana Mannarina (68.), kterého porazil osmkrát z devíti duelů (prohrál jen jednou po skreči kvůli zranění). Následně by mohl vyzvat Itala Lorenza Musettiho (21.).

Další jména k pozorování: Jiří Lehečka (47.), Stan Wawrinka (100.), John Isner (39.), Emma Raducanuová (77.), Camila Giorgiová (46.), Katie Volynetsová (74.)