Rekordní finále a odvrácené mečboly. Francouzský talent slaví po obratu nejcennější titul

- Marek Bartošík

Prestižní halový challenger v jihofrancouzském Pau se dočkal fantastického vyvrcholení. Osmnáctiletý domácí tenista Luca Van Assche udolal v souboji o trofej svého zkušenějšího krajana a nasazenou dvojku Uga Humberta 7:6(5), 4:6 a 7:6(6), když odvrátil dva mečboly. Napínavé finále trvalo bez čtyř minut čtyři hodiny, a stalo se tak nejdelším v historii ATP Challenger Tour!

Nečekaného šampiona měl velký challenger v Pau, kde se v neděli radoval z trofeje talentovaný Luca Van Assche. Ačkoliv prohrával v závěrečné sadě finále už 0:3 a zaostával o dva brejky, dokázal mač se známějším krajanem Ugem Humbertem (89.) otočit.

Čtyřiadvacetiletý Humbert se ještě dostal v rozhodujícím tiebreaku do vedení 6:4, dva mečboly ale nevyužil a zápas zakončil čtyřmi chybami v řadě. Utkání se odehrálo v bouřlivé kulise, která je pro turnaje ve Francii pověstná.

Finále trvalo tři hodiny a 56 minut, čímž hravě překonalo dosud nejdelší souboj o titul na okruhu ATP Challenger Tour (Winnetka 2015 a Montevideo 2022, shodně tři hodiny a 31 minut).

Van Assche, jenž předloni ovládl juniorské Roland Garros, si v Pau poradil nejen s turnajovou dvojkou Ugem Humbertem, ale také s nejvýše nasazeným Arthurem Rinderknechem (72.), kterého v semifinále deklasoval 6:1 a 6:3.

Za triumf v Pau obdržel 125 bodů do žebříčku a výrazně se přiblížil elitní stovce, když poskočil ze 149. na 110. místo (nové maximum). Ve své sbírce má také vavřín z antukového challengeru v portugalské Maie, kde uspěl loni v prosinci a zajistil si 80 bodů do rankingu (loni na podzim si zahrál další tři finále).

A Van Asscheovy vyhlídky na posun do Top 100 jsou velmi nadějné, jelikož až do konce května obhajuje pouze šest bodů. A na posun mezi stovku nejlepších tenistů planety mu jich schází 40, což rozhodně není žádná nepřekonatelná propast.