Stopka pro Djokoviče! Nenaočkovaná světová jednička nesmí hrát v Indian Wells a Miami

- Petr Sumbal

Po delší době je tu opět staré známé téma týkající se Novaka Djokoviče a jeho odmítavého postoje k očkování proti koronaviru. Jelikož názor světové jedničky se už asi nikdy nezmění, bude se muset zřejmě smířit s tím, že se i v dnešní „post-covidové“ době najdou turnaje, na kterých nebude moci startovat. Tak jako nyní, kdy bude zřejmě muset nuceně vynechat prestižní podniky v Indian Wells a Miami.

Djokovič se pokusil vyjednat si pro sebe výjimku, aby mohl na turnajích, které jsou po grandslamech dost možná těmi nejprestižnějšími v tenisovém kalendáři, startovat. Jenže úspěšný nebyl, srbský tenista má do USA i nadále vstup zakázán. A to přesně do 11. května, kdy se pravidla vstupu cizinců bez aplikovaného očkování v USA rozvolní.

Turnaje, kterým se přezdívá „Sunshine Double“, Djokovič ze stejného důvodu vynechal už i loni a následně se nemohl zúčastnit ani grandslamového US Open.

Rozhodnutí amerických úřadů nevpustit jednoho z nejlepších tenistů všech dob na území Spojených států se potkalo s poměrně ostrou kritikou, za Djokoviče se na sociálních sítích postavili jiní tenisté, tenisové legendy nebo i pořadatelé amerických turnajů.

„Nebojte se, 11. května už bude v pořádku pustit ho do USA. Do té doby je to příliš nebezpečné,“ vyťukal například ironicky na svůj twitter americký tenista John Isner.

„Novak Djokovič je jedním z největších šampionů našeho sportu. Americká tenisová asociace a US Open doufají, že mu bude udělena výjimka, aby mohl vstoupit do země a fanoušci ho měli možnost znovu vidět v akci v Indian Wells a Miami,“ stojí v prohlášení turnaje US Open. Příspěvek na twitteru sdílela i jedna z nejrespektovanějších tenisových osobností Billie Jean Kingová.

V podobném duchu vypustili do světa prohlášení také organizátoři turnaje v Miami: „Novak Djokovič je jedním z nejlepších tenistů všech dob a šestinásobný vítěz Miami Open. Věříme, že mu bude umožněn stup do země, aby lidé na Floridě měli opět příležitost sledovat ho hrát.“

Za Djokoviče se veřejně postavil také senátor státu Florida Rick Scott, který dokonce v otevřeném dopise vyzval amerického prezidenta Joa Bidena, aby Srbovi vstup do země umožnil.