Trápení šampiona podruhé. Thiem sbírá porážky, dočkal se ale i dobrých zpráv

- Marek Bartošík

Pokud letos někdo zaostává za očekáváním fanoušků, je to jistojistě Dominic Thiem. Hvězdný Rakušan se sice ve druhé polovině loňské sezóny zaskvěl několika kvalitními výsledky, od nového roku se ale opět trápí. Z osmi ostrých zápasů se povedlo 99. tenistovi světa vyhrát jediný. Sérii špatných výkonů se pokusí zlomit na velkých březnových akcích v Indian Wells a Miami, kam dostal divokou kartu od pořadatelů.

Devět měsíců byl někdejší třetí tenista rankingu Dominic Thiem mimo hru kvůli zranění pravého zápěstí, které utrpěl v červnu 2021 na travnatém turnaji na Mallorce. A když se loni koncem března vrátil do akce, pouze pomalu se mezi rozehranými soupeři rozkoukával.

Zlom přišel až v létě, kdy Thiem zapsal na oblíbené antuce jedno semifinále (Gstaad) a dvě čtvrtfinále (Bastad, Kitzbühel). Ve slušných výkonech a přibližování se Top 100 žebříčku pokračoval i na dalších akcích: na challengeru v Rennes si zahrál finále, o kolo dříve skončil na podnicích ATP v Gijonu a Antverpách. Se sezónou se rozloučil dobrým výkonem ve vídeňském osmifinále proti Daniilu Medveděvovi.

Nový rok je ale pro devětadvacetiletého Thiema obnovenou mizérií. V Adelaide ani na Australian Open nezískal set, posléze prohrál oba zápasy v kvalifikaci Davis Cupu proti Chorvatsku. První a dosud jedinou letošní výhru oslavil na antuce v Buenos Aires proti Alexovi Molčanovi, další tři duely v Jižní Americe ale nezvládl (padl s Juanem Pablem Varillasem, Thiagem Monteirem i Cristianem Garínem).

„Pokud zůstanu na takové úrovni, každý proti mně bude chtít hrát. V tréninku dělám mnoho věcí správně, ale když jsem na kurtu a hraju, nevím, co se se mnou děje,“ citoval frustrovaného Thiema španělský sportovní deník Diario AS.

Zkušený Rakušan, který má ve sbírce sedmnáct titulů z elitního okruhu, se však přece jenom může těšit také z lepších zpráv. Pořadatelé dvou nadcházejících podniků kategorie ATP Masters 1000 v Indian Wells a Miami mu udělili divokou kartu do hlavní soutěže, Thiem se tedy vyhne zrádné kvalifikaci a ušetří síly.

Na oba prestižní turnaje má šampion US Open 2020 příjemné vzpomínky: v Miami dokráčel před osmi lety překvapivě do čtvrtfinále, v Indian Wells se v roce 2019 dočkal své dosud jediné trofeje z tisícového klání. Od tehdejšího triumfu nad Rogerem Federerem ale v kalifornské poušti vinou různých okolností nehrál.