Nadal se na kurty nevrátí ani v březnu, po dlouhých 18 letech opustí TOP 10 žebříčku

- Filip Lefenda

Rafael Nadal se po únorové pauze neobjeví na turnajových kurtech ani během března. Vítěz 22 grandslamových trofejí stále není stoprocentně fit po zranění kyčle, a přijde tak o prestižní podniky ATP Masters 1000 v Indian Wells a Miami. Zároveň po rekordních 910 týdnech opustí TOP 10 žebříčku.

Nadal si zranění kyčelního kloubu přivodil během utkání 2. kola Australian Open. V tom podlehl 0:3 na sety Američanu McDonaldovi, když jej po většinu klání limitovaly velké bolesti. Následně španělský šampion absolvoval testy na klinice v Barceloně, na základě kterých avizoval minimálně šestitýdenní pauzu.

V úterý pak šestatřicetiletý Nadal informoval, že se letos nezúčastní ani prestižních zámořských tisícovek v Indian Wells a Miami. Na té první, která startuje v kalifornské poušti už 8. března, měl přitom trojnásobný vítěz obhajovat loňské finále.

Vinou toho Nadal vypadne po dlouhých osmnácti letech z elitní desítky žebříčku – poprvé od dubna roku 2005. Dobrou zprávou budiž fakt, že už se připravuje na oblíbenou antukovou část sezony, během které by měl absolvovat svůj comeback.

„Podle instrukcí lékařů jsem začal pracovat na návratu. Čeká mě posilovna, rehabilitace a fyzioterapie,“ napsal k videím na sociálních sítích.

„Jsem smutný, že nebudu moci hrát v Indian Wells ani v Miami. Opravdu mě to mrzí. Budou mi chybět všichni mí američtí příznivci. Doufám však, že se s nimi potkám během letní části sezony,“ dodal Nadal.