Unikátní úspěch české tenistky. Krejčíková se zařadila mezi superhvězdy ženského tenisu

- Jan Vojkůvka

Barbora Krejčíková má za sebou úžasný týden. Na turnaji v Dubaji porazila čtyři členky elitní světové desítky, vybojovala svůj druhý největší titul na okruhu WTA a poskočila světovým žebříčkem na 16. místo. Zároveň jako teprve pátá hráčka za posledních 40 let dosáhla unikátního úspěchu, když porazila tři nejvýše postavené hráčky na žebříčku za sebou.

Krejčíková vstupovala do turnaje v Dubaji jako 30. hráčka žebříčku WTA a nevešla se mezi šestnáctku nasazených. To ji ale nezastavilo a už ve druhém kole porazila světovou osmičku Darju Kasatkinovou. To ale nebyl jediný velký skalp! Po výhře nad Petrou Kvitovou v osmifinále dokázala od čtvrtfinále pokořit tři nejvýše nasazené tenistky!

Krejčíková postupně vyřadila světovou dvojku Arynu Sabalenkovou, světovou trojku Jessicu Pegulaovou a ve finále pokořila i světovou jedničku Igu Šwiatekovou! Unikátní úspěch, který nemá obdoby. O tom svědčí i fakt, že za posledních 40 let se povedlo jen čtyřem dalším tenistkám porazit během jednoho týdne světovou jedničku, dvojku i trojku.

Česká tenistka se zařadila po bok Aryny Sabalenkové, které se to povedlo loni na Turnaji mistryň, Venus Williamsové (Turnaj mistryň 2008), Sereny Williamsové (Miami 2002) a Steffi Grafové (Roland Garros 1999). To je vskutku vybraná společnost hvězd, ať už současnosti, nebo minulosti.

„Je to obrovské privilegium,“ uvedla sedmadvacetiletá tenistka na fakt, že se dostala do skupiny hráček, kterým se povedlo během jednoho turnaje porazit všechny členky Top 3. „Moc tyhle věci nesleduju, snažím se spíš soustředit na tenis a své výkony. Ale rozhodně je to velký úspěch a myslím, že mi to dodá hodně sebevědomí, když vím, že můžu hrát proti nejlepším,“ poznamenala.

Bývalá světová dvojka je zároveň velmi spokojená s úrovní, na kterou svou hru dostala. „Myslím, že jsem tento týden předvedla svůj nejlepší tenis. Jsem spokojená s tím, jak jsem hrála, jak jsem byla schopná hrát svůj tenis a také s tím, že jsem udržela nervy na uzdě,“ podotkla s tím, že se občas na kurtu dostala do úzkých, ale dokázala se vždy herně zvednout. „Prostě jsem si užívala všechno, co se za celý týden na kurtu dělo.“

Po útrapách v minulé sezoně, kdy krátce po Dubaji musela na tenis kvůli zranění na čtvrt roku zapomenout, cítí, že se konečně vrací na level, ke kterému se v posledních sezonách propracovala. „Brzy se dostanu tam, kam patřím,“ řekla s tím, že hlavním cílem je návrat do elitní světové desítky. „Minulý rok byl opravdu těžký, zvlášť kvůli tomu, že jsem byla tak dlouho mimo hru. Až do konce sezony jsem hledala formu a pak jsem se zase zranila. Hrát jsem začala vlastně až o Vánocích, takže jsem skutečně šťastná, že mohu oslavit zisk této trofeje,“ dodala po triumfu v Dubaji.