Jsem vyčerpaná, vedro bylo příšerné, přiznala Strýcová

- Jan Vojkůvka

Zápolily spolu na dvorci přes tři a půl hodiny. Bojovaly v obrovských vedrech atakujících téměř čtyřicítky a ve spalujícím žáru slunce, který přitom dle předpovědi v Sydney panovat neměl. Barbora Strýcová nakonec vybojovala v maratonském duelu s Caroline Wozniackou postup do semifinále a jistotu vylepšení žebříčkového maxima. „Jsem šťastná, že jsem postoupila, ale jsem vyčerpaná,“ soukala ze sebe unavená Strýcová na dvorci po utkání.

Zápas to byl nebývale dlouhý, v podmínkách, které by možná mnozí v mrazivé Evropě brali, ale určitě by při nich nechtěli sportovat. Přitom mohlo být hotovo po zhruba dvou hodinách zápasu, ale nestalo se tak. Musela dřít o poznání déle. „Vždy jsme s Caroline hrály náročné zápasy, ale tohle byl nejtěžší ze všech,“ přiznala. Na dotaz, zda počasí, ve kterém hrála, bylo doposud nejhorší, jaké zažila. „Ano, myslím, že bylo. Bylo to příšerné,“ pousmála se.

Strýcová po výhře 7:5 v prvním setu vedla už 5:4 v sadě druhé, ale dopodávat se jí nepodařilo. Vedla také 5:0 v tiebreaku, ale i o toto vedení přišla a musela jít do setu třetího, před nímž ale přišla úleva v podobě krátké přestávky. „Bylo pro mě dobře, že jsme měli desetiminutovoou pauzu kvůli horku,“ cituje Strýcovou po tiskové konferenci web WTA.

Seděla jsem v šatně a vůbec nepřemýšlela o (druhém) setu, nemyslela jsem na budoucnost, pouze o tom, jak se rychle zotavit,“ přiznala Strýcová, která nevstupoovala do třetího setu v nejlepším rozpoložení a ztratila hned na úvod své podání. „Na začátku třetího setu jsem byla dole a nepohybovala jsem se dobře. Ale řekla jsem si, že musím pokračovat. Nic neříkat, nebýt negativní. Pouze hrát míček za míčkem.

Taktika se vyplácela, srovnala na 3:3 a nenechala se vyvést z míry ani v sedmé hře, v níž opět přišla o podání. Následně totiž třemi gemy v řadě otočila ze 3:4 na 6:4 a vybojovala cenné vítězství v sydneyském pekle. „Pomohlo mi to. Hrála jsem dobře za stavu 3:3, i když jsem ten gem ztratila. Věřila jsem si, že najdu cestu k vítězství,“ dodala Strýcová.

Pro Strýcovou vydřené vítězství znamená kromě prvního semifinále v sezoně i jistotu posunu na šestnácté místo světového žebříčku, což bude v pondělním vydání rankingu její kariérní maximum.