Alcaraz se vrátil po zranění titulem! Expert k němu přesto vyřkl přísný verdikt

- Jan Vojkůvka

Španělský tenista Carlos Alcaraz znovu prokázal, že je doslova generačním talentem. Okamžitě po návratu ze zranění totiž dokázal dokráčet v Buenos Aires k zisku svého osmého titulu na okruhu ATP! Přesto se však objevují názory, že z Alcaraze až taková hvězda nemusí v budoucnu být...

Přestože je Alcarazovi teprve 19 let, dokázal už být světovou jedničkou, vyhrál grandslamový turnaj na US Open a loni byl se ziskem pěti titulů na okruhu ATP nejúspěšnějším mužským tenistou spolu s Novakem Djokovičem, jenž rovněž vyhrál pět turnajů.

A mohlo být i lépe. Jenže v závěru sezony přišlo zranění, skreč ve čtvrtfinále Masters v Paříži a z toho nakonec plynoucí vynechání Turnaje mistrů. Když už se pak chystal na návrat směrem k Australian Open, zranil si nohu a zmeškal kvůli tomu i začátek nové sezony.

Alcaraze to sice přibrzdilo, ale nezastavilo. Minulý týden se vrátil do akce na antukových dvorcích v Buenos Aires, vyhrál všechny čtyři zápasy a předvedl tak nejlepší možný comeback – získal titul.

O Alcarazovi se toho napsalo již mnoho. Už před lety bylo zřejmé, že se jedná o generační talent, který u něj doma ve Španělsku přirovnávali k Rafaelu Nadalovi. To ale jeho trenér Juan Carlos Ferrero, sám bývalý fantastický tenista, důrazně odmítal.

Mnozí však věří, že se mladý Španěl stane globální ikonou. Nejen kvůli vrozenému charismatu, ale zejména specifickému stylu hry. A také kvůli tomu, že stále ještě není v nejlepších letech, jeho hra se bude postupem času zlepšovat a stane se vzorem pro mnoho začínajících tenistů. Mnozí také věří, že jeho budoucnost bude zářná a bude prohánět rekordy, které v posledních letech stanovili Novak Djokovič, Rafael Nadal či Roger Federer.

Ne všichni ale tento názor sdílí. Hodně opatrně o budoucí kariéře Carlose Alcaraze hovoří Mark Petchey. Bývalý 80. hráč světa, který v současnosti pracuje jako tenisový komentátor a analytik pro Amazon Prime, BBC či Tennis Channel, dokonce zveřejnil názor, že z Alcaraze až taková hvězda nebude. A na rekordy, které stanovila Big 3, bude koukat zpovzdálí.

„Nemyslím si, že Alcaraz vyhraje 20 grandslamových titulů. Velká trojka překonala nesčetné množství rekordů a přiměla nás věřit, že taková čísla jsou normální. Carlos se možná nedostane ani na 10 grandslamů,“ vyřkl přísný verdikt. „Není to snadný úkol. Nicméně, stejně jako u Björna Borga, si myslím, že Alcaraz bude jedním z nejvlivnějších tenistů v historii sportu,“ dodal.