Prvotřídní senzace v Dubaji! 831. hráčka světa vyřadila Koviničovou

- Radek Štohl

Tento výsledek se bezpochyby zařadí mezi největší senzace letošní sezony. Sedmnáctiletá Rumunka Stefania Bojicaová v prvním kole kvalifikace štědře dotovaného turnaje kategorie WTA 1000 v Dubaji vyřadila čtvrtou nasazenu Danku Koviničovou (63.) po setech 6:3, 7:6(2). Aktuálně se přitom nachází až na 831. místě žebříčku dvouhry, zatímco o 11 let starší protihráčka už v minulosti nakoukla do elitní padesátky.

Menší sen se jí splnil už ve čtvrtek večer. Tehdy se Bojicaová dozvěděla o udělení divoké karty do kvalifikace. V té měla dle papírových předpokladů skončit hned na úvod, los jí přisoudil bývalou 46. singlistku světa Danku Koviničovou. Talentovaná tenistka však všechny predikce smazala dnes dopoledne.

Špatný nástup do zápasu hodila za hlavu, na ztracený servis reagovala rebrejkem. Při druhé hře při vlastním podání odvrátila dva brejkboly soupeřky v řadě, v šestém gemu navíc sama uspěla na returnu. O výhodu brejku mohla přijít za stavu 4:2, Koviničové však nedovolila využít ani jednu ze tří šancí. Sadu uzavřela v devátém gemu po prvním setbolu.

Bojicaová ve druhé sadě vedla 2:1, protihráčce ale dovolila rebrejk, po sedmi hrách prohrávala 2:5. Na poslední možnou chvíli ale uspěla na returnu, nakonec se šlo až do zkrácené hry. Mladá Rumunka v ní třikrát získala míček při servisu favoritky, při vlastním podání nedovolila jediné zaváhání. Za 101 minut tak slavila senzační postup.

„Stále to nějak nemůžu zpracovat,“ nechápala překvapivý triumf. „Na druhou stranu už vím, že dokážu soutěžit i na této úrovni,“ těší Rumunku.

Její pohádková pouť by nemusela skončit ve finále kvalifikace. V boji o hlavní soutěž ji čeká Katarina Zavacká (277.).

Páteční výsledek je o to překvapivější, že Stefania Bojicaová se nikdy neprosadila mezi juniorkami, maximálně vyšplhala na 165. místo kombinovaného žebříčku.

Mezi profesionálkami se poprvé představila loni v lednu, ve dvouhře nejdále dokráčela do čtvrtfinále turnaje kategorie ITF. Na okruhu WTA premiérově nastoupila začátkem letošního února, divoká karta do kvalifikace Abú Zabí jí ale štěstí nepřinesla, skončila ihned po úvodním zápase.

Teď má našlápnuto mnohem dále.