Kvalifikace BJKC v Turecku? Kaderka odmítl komorní atmosféru a zajistil fanouškům výjimku

- Marek Bartošík

Nejen české fanoušky patrně překvapilo, že se kvalifikační souboj Poháru Billie Jean Kingové mezi domácí Ukrajinou a hostující Českou republikou uskuteční v polovině dubna na neutrální turecké půdě, konkrétně v Beleku. Vždyť Turecko se aktuálně vypořádává s důsledky ničivého zemětřesení a na jeho území se nekonají žádné sportovní akce. K problematice umístění očekávaného kvalifikačního duelu se pro Tenisový svět rozpovídal prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka, který informoval také o složitém vyjednávání ohledně počtu sedadel v hledišti.

Že se atraktivní souboj mezi Ukrajinkami a Češkami nebude konat na válkou zasažené Ukrajině, bylo velmi pravděpodobné už po listopadovém rozlosování kvalifikace BJKC 2023. Tenisová veřejnost se v pondělí dočkala informace, že se utkání o místenku na finálovém turnaji uskuteční v Beleku, tedy v provincii Antalya, nacházející se v západní části Turecka.

„Ve hře bylo několik variant. První z nich byla, že by se hrálo v Česku, což ale brzy z mnoha důvodů přestalo být aktuální. Jeden důvod byl i ekonomický, protože kdo by akci organizoval, musel by ji celou zaplatit. Bylo to na stole jen několik dnů a v tu chvíli jsme nepřišli s nabídkou, která by takhle narychlo umožnila zaplatit akci za několik milionů. ITF poté umožnila Ukrajině, aby si vybrala, kde chce utkání hrát,“ vrátil se k rozhodovacímu procesu prezident ČTS a Tennis Europe Ivo Kaderka.

Ukrajinští zástupci se už 17. ledna rozhodli, že chtějí kvalifikaci proti České republice odehrát v Turecku. „Nicméně definitivní potvrzení trvalo strašně dlouho. Až 7. února výbor Poháru Billie Jean Kingové (Billie Jean King Cup committee, pozn. red.), kde jsem dlouholetým členem, rozeslal e-mail s tím, že potvrzuje tuto variantu pro hlasování. Výbor BJKC následně hlasováním schválil, že utkání v Turecku bude,“ vysvětlil Kaderka.

Tím ale problémy s celou událostí ani zdaleka neskončily. „Ukrajinští organizátoři přišli s nápadem, že se bude hrát v komorním prostředí, kde by bylo pouze 80 míst pro diváky. Požádal jsem, aby pořadatelé postavili tribunu alespoň pro 300 diváků, aby se významné utkání mezi dvěma kvalitními soupeři mohlo odehrát důstojně,“ uvedl Kaderka.

Ačkoliv poté výbor BJKC schválil požadavek na 80 diváků, odhodlaný Kaderka si vynutil důležitý dodatek. „Požádal jsem, aby Čechům bylo garantováno nejméně 50 míst navíc. Myslím, že tolik fanoušků z Česka tam určitě bude chtít přijet. To nám potvrdili a ještě nás ubezpečili, že kdo tam z Čechů bude, ten bude mít svou židli. Nebude to tak, že by tam bylo jen 80 míst pro diváky a Češi by se tam nedostali,“ poznamenal šéf českého svazu.

Nad střetnutím na turecké antuce se vznáší ještě jeden otazník, který souvisí s nedávným ničivým zemětřesením na jihovýchodě Turecka a severozápadě Sýrie. Opravdu se místo konání zápasu nezmění?

„Myslím, že ne, je to úplně jiná oblast,“ říká Kaderka. „Je to příšerná tragédie, ale přes to všechno musí jít život dál. Věřím, že z této hrůzy se Turecko bude i za pomoci celého světa postupně dostávat. S prezidentem Turecké tenisové federace Cengizem Durmuşem jsme přátelé a jsme stále v kontaktu, takže kdyby bylo utkání v ohrožení, věděl bych to od něj jako první. A nic takového nenastalo,“ doplnil Kaderka.

Kvalifikace BJKC mezi Českou republikou a Ukrajinou se uskuteční v termínu 14.–15. dubna v Beleku, hrát se bude venku na antukovém povrchu. Vítězný tým postoupí na finálový turnaj, který loni ovládly Švýcarky. Češky tehdy skončily v Glasgow v semifinále.