Neutrální varianta. Češky se vydají na kvalifikaci Poháru BJK do Turecka

- Marek Bartošík

AKTUALIZOVÁNO – Zatímco ostatní kvalifikační duely Poháru Billie Jean Kingové 2023 měly o zemi konání jasno, souboj mezi Češkami a domácími Ukrajinkami na klíčovou informaci dlouho čekal. Nyní už je jasné, že výběr kapitána Petra Pály zavítá v polovině dubna nikoliv na válkou těžce zkoušenou Ukrajinu, ale do Turecka, kde se bude hrát na antuce.

Už po listopadovém losu bylo velmi pravděpodobné, že na válkou zmítané Ukrajině se kvalifikační střetnutí letošního BJKC neuskuteční. Ukrajinský tenisový svaz dnes tento předpoklad potvrdil.

„Další domácí zápas, který nemůžeme hostit na domácí půdě kvůli ruské válečné agresi. Ve dnech 14. a 15. dubna se tým Ukrajiny střetne s Českou republikou v Turecku na venkovních antukových dvorcích Mega Saray Clubu v Beleku,“ stojí v prohlášení na twitterovém účtu Ukrajinského tenisového svazu.

„Předcházelo tomu intenzivní vyjednávání o počtu diváků v hledišti, protože plán Ukrajinců byl odehrát utkání v komorním prostředí pro maximálně sto fanoušků. S tím jsme se nesmířili, jelikož náš tým tradičně povzbuzuje v zahraničí velký počet diváků,“ uvedl pro ČTK prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka. „Máme garanci, že každý, kdo přijede z České republiky fandit, bude mít zajištěné místo v hledišti. Podpora fanoušků bude důležitá. Čeká nás velmi těžké utkání proti silnému soupeři,“ doplnil Kaderka.

Město Belek se nachází v provincii Antalya a má přibližně 73 tisíc obyvatel. V uvedené lokalitě se pravidelně konají akce ITF, organizátoři ale museli aktuální turnaje zrušit kvůli ničivému zemětřesení.