Slovní přestřelka kvůli Davis Cupu. Bývalý Šéf FFT vrací Mahutovi za kritiku tvrdý úder

- Jan Vojkůvka

Ačkoliv Mezinárodní tenisová federace ukončila spolupráci se skupinou Kosmos a hodlá Davis Cup opět pozměnit, vášně rozhodně neutichají. Jedním z největších kritiků nového formátu byl Francouz Nicolas Mahut, který se opřel minulý týden také do jednotlivých funkcionářů. Bývalý šéf Francouzské tenisové federace (FFT) Bernard Giudicelli ovšem jeho slova nevzal zrovna sportovně a vrátil bývalé světové jedničce ve čtyřhře tvrdý úder.

„Ztratili jsme čtyři roky Davis Cupu! Nikdy jsme neměli nic takového dovolit,“ rozohnil se minulý týden Mahut v rozhovoru pro deník L'Equipe. „Nápad udělat nějaký typ mistrovství světa v tenise ani nemohl fungovat. Bylo to totální selhání. Jsem velmi naštvaný na prezidenta ITF (Davida) Haggertyho. Jeho špatný nápad nás poslal ke dnu a můžeme se jen dohadovat, co se teď stane. (Bernard) Giudicelli také ví, co si myslím o jeho rozhodnutí jako viceprezidenta ITF a prezidenta FFT,“ opřel se do funkcionářů.

Bernard Giudicelli byl šéfem francouzského tenisu mezi lety 2017 až 2021 a lobboval za změny v Davis Cupu pod hlavičkou investiční skupiny Kosmos. A to navzdory radám mnoha hráčů a dalších funkcionářů z francouzského tenisu. Jeho rozhodnutí hlasovat za změny ho nakonec stálo i pozici prezidenta FFT, kterým byl v roce 2021 nově zvolen Gilles Moretton.

Že by ale Giudicelli zpětně uznal svou chybu, jako to učinili mnozí jiní? Kdepak. Naopak hodně podrážděně reagoval na Mahutova slova, když ho nazval ignorantem a doporučil mu ukončení kariéry.

„Vůbec neví, o čem mluví. My jsme naopak Davis Cup zachránili, protože už ho nechtěli ti nejlepší hrát a největší sponzoři nám odmítali prodloužit smlouvy. Proto jsme museli formát změnit. Nemůže to fungovat jako dřív,“ řekl rezolutně.

„Mahut je ignorant. Není na jednačtyřicetiletém hráči, aby svým dvacetiletým kolegům vysvětloval, co bude v budoucnu fungovat. Měl by odejít do důchodu. Možná se pak stane novinářem, což by mu dalo příležitost tvrdě kritizovat. To se mu už teď docela daří,“ uvedl posměšně.

Slova Giudicelliho se okamžitě dostala pod palbu kritiky dalších osobností francouzského tenisu, které se Mahuta rychle zastaly. Dost ostrá slova volil například Arnaud Clement, bývalá světová desítka: „Na jedné straně máme skvělého muže a reprezentanta francouzského tenisu, který má za sebou skvělou kariéru. Na druhé je neuctivý, arogantní a neschopný človíček,“ rýpnul si do Giudicelliho.

„Nemůžeme takto mluvit o hráči, který se nad rámec svých rekordů ve čtyřhře vždy choval bezúhonně,“ přidal se Julien Benneteau, jenž byl sám ve čtyřhře světovou pětkou. A v podobném duchu promluvil i Edouard Roger-Vasselin, vítěz deblu na Roland Garros 2014: „Není možné takto Mahuta nerespektovat,“ upozornil.