Ostrá kritika kvůli zničení Davis Cupu. Mahut si nebral žádné servítky

- Jan Vojkůvka

Revoluční změna formátu měla Davis Cup pozvednout na novou úroveň. Místo toho ale spolupráce s investiční skupinou Kosmos přišla Mezinárodní tenisovou federaci (ITF) draho. Vedle tenisových příznivců ostře kritizovali nový formát i tenisté, slavná týmová soutěž se potýkala s nepříliš velkým zájmem diváků a odlivem fanoušků. Ukončení spolupráce s Kosmosem tak mnohé potěšilo. A radost z toho má i Nicolas Mahut, bývalá světová jednička ve čtyřhře.

Ta zpráva přišla jako blesk z čistého nebe! Když v polovině ledna zaplnila mediální prostor informace, že ITF ukončila po čtyřech letech spolupráci se skupinou Kosmos, srdce nejednoho tenisového fanouška zaplesalo. Těch změn, které se po uzavření smlouvy událo, bylo zkrátka až příliš.

Nelíbilo se to ani mnohým hráčům, což potvrzují i poslední slova jednačtyřicetiletého Nicolase Mahuta, který si ve své kritice nebral vůbec žádné servítky. „Ztratili jsme čtyři roky Davis Cupu,“ rozohnil se v rozhovoru pro deník L'Equipe.

„Nikdy jsme neměli nic takového dovolit. Možná si mysleli, že dělají správné rozhodnutí, ale prakticky okamžitě viděli, že to nefunguje,“ opřel se do ITF a skupiny Kosmos. „Nápad udělat nějaký typ mistrovství světa v tenise ani nemohl fungovat. Veřejnost na to nijak nereagovala.“

Mahut se v rozhovoru pro francouzský deník pustil i do konkrétních viníků. „Bylo to totální selhání. Nevysílali to ani na velkých francouzských televizních programech. Jsem velmi naštvaný na prezidenta ITF (Davida) Haggertyho. Jeho špatný nápad nás poslal ke dnu a můžeme se jen dohadovat, co se teď stane. (Bernard) Giudicelli také ví, co si myslím o jeho rozhodnutí jako viceprezidenta ITF a prezidenta FFT (Francouzské tenisové federace, pozn. redakce).“

„Je evidentní, že i on nese velkou část odpovědnosti za toto fiasko, a jak vidím, ani to nezpochybňuje. Ve Francii jsme vždy měli velmi silnou oblibu Davis Cupu, ale myslím, že malé děti tuto soutěž, kterou nám Kosmos vnutil, ani nechtěly hrát,“ řekl s důrazem na to, že když jeho generace tenisově vyrůstala, jedním z cílů bylo reprezentovat svou zemi v Davis Cupu.

Poté, co ITF zrušila smlouvu s Kosmosem, který se rozhodl tenisovou federaci zažalovat a žádá mnohamilionové odškodné, není vůbec jisté, jaké změny nastanou. Letošní ročník proběhne ještě podle formátu, který byl zaveden po upsání se ke spolupráci s Kosmosem. V průběhu roku by se mělo rozhodnout, jakým stylem se bude hrát v příštích sezonách.