Dominance v hale! Americká kometa si podmanila Lyon, letos ji porazila pouze mladičká Češka

- Marek Bartošík

Když se v nedělním finále turnaje ve francouzském Lyonu utkaly domácí hvězda Caroline Garcíaová a talentovaná Američanka Alycia Parksová, natěšení francouzští fanoušci očekávali triumf jejich oblíbenkyně Garcíaové. Světovou pětku však od titulu z akce kategorie WTA 250 odstavila Parksová, jež zvítězila ve dvouhodinové bitvě 7:6(7) a 7:5.

Fantastických patnáct es vypálila Alycia Parksová v lyonském finále, kde vybojovala výhru nad Caroline Garcíaovou a tím i svůj premiérový turnajový vavřín na elitním okruhu WTA. Vytáhlá americká hvězdička tím potvrdila, že jí halové podmínky nesmírně svědčí.

Pod střechou na sebe poprvé výrazněji upozornila loni na říjnovém AGEL Open v Ostravě, když na cestě z kvalifikace do čtvrtfinále tamní pětistovky vyřadila i Karolínu Plíškovou a Řekyni Mariu Sakkariovou. V prosinci si pak podmanila dva turnaje kategorie WTA 125 v Andoře a Angers!

Díky dvěma trofejím ze sklonku loňského roku vyletěla ze 134. na 75. místo žebříčku WTA. Tato pozice standardně zaručuje účast v hlavní soutěži grandslamů, Parksové se ale při uzávěrce startovních listin pro Australian Open započítával ještě starý žebříček. A kvůli tomu musela do kvalifikace.

V Melbourne Parku nejprve porazila domácí Alexandru Bozovicovou ve dvou tiebreacích, ve druhé kvalifikační rundě ji ale po velkém boji zastavila česká teenagerka Sára Bejlek (7:5, 4:6, 2:6). Pro Parksovou se jedná o dosud jedinou letošní porážku.

Američanka si po nepovedené australské misi dopřála dvoutýdenní pauzu a poté se vydala na halový podnik do Lyonu, kde se ani nevešla mezi osmičku nasazených hráček. To jí ale nijak nevadilo a postupně vyzrála třeba na turnajovou čtyřku Petru Martičovou a sedmou nasazenou Danku Koviničovou.

Díky finálovému triumfu nad nejvýše nasazenou Garcíaovou si Parksová vylepšila svou halovou bilanci za posledního půl roku na 19 výher z 21 utkání, aktuálně se pod střechou pyšní 15zápasovou vítěznou šňůrou! V žebříčku jí od pondělí patří už 51. příčka.

O další úspěchy zabojuje americká ranařka tento týden v rakouském Linci, kde jí los na úvod přisoudil nebezpečnou Ukrajinku Anhelinu Kalininovou (31.), tedy čtvrtou nejvýše nasazenou účastnici turnaje.