Netradiční řešení setbolu? Myslím, že jsem to udělala poprvé v životě, jásá Sára Bejlek

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Velký zápas odehrála na velkém kurtu číslo 3 šestnáctiletá Sára Bejlek. Za téměř dvě a půl hodiny porazila nejvýše nasazenou hráčku v kvalifikaci Alyciu Parksovou 5:7, 6:4, 6:2. Američanka je známá svými drtivými údery, navíc do utkání s Bejlek vstupovala s úctyhodnou jedenáctizápasovou vítěznou šňůrou, ale mladá Češka se jí nezalekla a opět prokázala, že na velkých turnajích dokáže předvádět výborné výkony.

„Věděla jsem, že nejsem úplně favoritkou, ale šla jsem do toho zápasu s tím, že nemám co ztratit a že to zkusím vyhrát. Začala jsem celkem slušně, ale ke konci prvního setu jsem se za stavu 5:2 začala bát. Měla jsem setbol a tam jsem se prostě bála. Když se pak druhý set nevyvíjel dobře, uvolnila jsem se. Jsem moc šťastná, že jsem zápas dotáhla do vítězného konce,“ radovala se Bejlek.

Ve druhém setu dokázala Sára Bejlek otočit stav 2:4 na 5:4 a nastalo velké drama a otázka, zda se jí podaří doservírovat druhý set, nebo šanci prohospodaří jako v setu prvním. Při prvních třech setbolech česká hráčka zkazila nevynucenou chybou hned první úder po servisu. „Říkala jsem si, že jsem úplně blbá, že to snad není vůbec možné a proč ten míček nedám alespoň do kurtu,“ říkala nevěřícně po zápase.

Při čtvrtém setbolu však zvolila naprosto neortodoxní řešení, když po servisu vyrazila na síť a vítězným volejem si zajistila druhý set. „Vůbec nevím, jak mě to napadlo. Říkala jsem si, že když už jsem dala tak dobrý servis, že bych toho mohla využít a šla jsem na síť. Myslím, že jsem to udělala poprvé v životě a jsem moc ráda za to, že to vyšlo,“ usmívala se po utkání.

Ve třetím setu se Bejlek dostala do vedení 2:0, ale Parksová ještě naposledy zmobilizovala síly a srovnala. Následně však v páté hře předvedla dvě dvojchyby v řadě a při pokusu o obtížný forhendový winner skončil míček z její rakety v těsném autu, což přineslo Češce brejk. Od té doby následoval naprostý zmar americké hráčky.

„Myslím, že se mi podařilo soupeřku nalomit. Jsem ještě moc ráda za to, že jsem pak proměnila hned první mečbol a že to nedopadlo tak jako v prvním setu,“ popisovala klíčové momenty souboje.

Ve třetím setu se velký kurt číslo 3, kde se duel hrál, začal pořád více a více zaplňovat. Jak končila utkání na ostatních dvorcích a na trojce se schylovalo k překvapení, všichni chtěli vidět na vlastní oči, zda to Sára Bejlek dotáhne do konce. Parksová si na neklid v ochozech stěžovala, ale česká tenistka byla za zvýšený zájem ráda.

„Já mám publikum ráda a říkala jsem si, jen ať lidi přijdou. Nevadilo mi ani hrát pod světly. Hodně zkušeností mi dalo loňské US Open. Hlavně jsem ale ráda, že jsem nehrála v tom obrovitánském vedru v poledne,“ hodnotila podmínky Bejlek.

Parksová před porážkou s Bejlek vyhrála jedenáct zápasů v řadě a posunula se už na 76. místo na světě. Jen kvůli dřívější uzávěrce pro účast na Australian Open musela hrát kvalifikaci. V poslední době se prezentovala brilantní formou, během své vítězné šňůry porazila i Lindu Noskovou nebo Markétu Vondroušovou.

Ze Sáry Bejlek však byla chvílemi šílená. Češka neskutečně četla hru Parksové, už předem chodila do míst, kam bude Američanka umisťovat své údery a dokázala vrátit i ty největší rány. Parksová pak ze zoufalství zkoušela hrát prakticky neproveditelné kombinace a hodně kazila. Bejlek se jí takzvaně dostala na kobylku.

„Jsem moc ráda, že jsem porazila takovou hráčku, její výsledky jsem vnímala. Věděla jsem, že je trochu větší psychopat a snažila jsem se toho využít. S trenérem jsme před zápasem probrali taktiku a ta určitě fungovala,“ vysvětlila.

Ve finálovém kole kvalifikace čeká na Bejlek osmnáctiletý talent z Ruska Erika Andrejevová. „Je to výborná hráčka. Zkusím se na ni co nejlépe fyzicky i psychicky připravit a zítra nechám na kurtu všechno,“ dodala česká bojovnice.

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
2. kolo kvalifikace žen
Alycia Parksová (USA, 76.) – SÁRA BEJLEK (175.) 7:5, 4:6, 2:6