Pomozte! Bývalá turecká tenistka prosí po ničivém zemětřesení světové hvězdy o solidaritu

- Jan Vojkůvka

Bývalá turecká tenistka Ipek Senogluová, která během kariéry vystoupala až na 53. místo deblového žebříčku, prosí světové hvězdy z tenisového prostředí o solidaritu s Tureckem. To v noci na pondělí zasáhlo společně se Sýrií několik ničivých zemětřesení, což si vyžádalo už přes 2600 obětí.

Katastrofické zemětřesení, které zasáhlo Turecko a Sýrii, je považováno za nejhorší od roku 1939, které tuto oblast postihlo. První otřesy přišly ve dvě hodiny v noci v okolí Gaziantepu, přičemž měly sílu 7,8 stupňů Richterovy škály. Zemětřesení, které má sílu mezi 7 až 7,9 stupni, bývá za rok na celé planetě pouze kolem 18 ročně a Turecko se Sýrií ho v pondělí zažilo hned dvakrát. V průběhu noci a dopoledne totiž pokračovaly další silnější či slabší otřesy, až kolem půl dvanácté zasáhlo oblast další zemětřesení o síle 7,6.

Prozatím bylo v Turecku a Sýrii potvrzeno přes 2,6 tisíc obětí. Turecko hlásí rovněž 11 tisíc zraněných. V tuto chvíli ovšem není jisté, kolik lidí skončilo zasypáno v troskách budov, které se při silných otřesech zřítily. Jelikož k prvnímu velkému zemětřesení došlo v noci, počet zasypaných obyvatel Turecka a Sýrie se nikdo neodvažuje ani odhadovat. Jen v Turecku se totiž zřížilo více než 2 800 budov.

Do Turecka se v průběhu pondělí vypravilo mnoho záchranářů i charitativní pomoci. Česko na místo posílá tým speciálně vycvičených hasičů. A o další pomoc žádají i turecké osobnosti, včetně bývalé tenistky Ipeg Senogluové.

Třiačtyřicetiletá Senogluová, která během kariéry vybojovala 21 deblových titulů na okruhu ITF a byla v dalších 23 finále, zveřejnila na svém Twitteru výzvu, aby se do pomoci Turecku zapojily i hvězdy z tenisového prostředí.

Ve svém příspěvku, ke kterému doplnila i údaje k bankovním účtům, kam lidé mohou posílat finanční příspěvky na pomoc lidem, které zemětřesení postihlo, označila několik svých bývalých kolegů z branže. Konkrétně se rozhodla označit Viktorii Azarenkovou, Serenu a Venus Williamsovy, Marina Čiliče, Mary Pierceovou, Andyho Murrayho, Martinu Navrátilovou a trenéra Patricka Mouratougla.

„Můžete pomoci a sdílet tuto zprávu? Lidé jsou uvězněni pod zřícenými budovami, a určitě by se nám hodila pomoc,“ napsala Senogluová, která nepožádala světové hvězdy přímo o finanční příspěvek, ale o rozšíření svého tweetu mezi širší veřejnost. Kladně zareagovala například Martina Navrátilová, která zprávu „retweetla“.

Senogluová, která kariéru ukončila v roce 2012, tvořila v tenisu tureckou historii, když se jako první turecká tenistka podívala do kvalifikace grandslamového turnaje. Stalo se tak v roce 2004 ve Wimbledonu, kde si zahrála kvalifikaci čtyřhry. V dalších letech pak startovala i v hlavních soutěžích, jejím maximem je osmifinále Wimbledonu a US Open.

Kvůli zemětřesení byly mezitím v Turecku veškeré sportovní akce odloženy. Týká se to samozřejmě také tenisových turnajů ITF, jejichž pondělní program byl prozatím odložen na úterý. Zda se ale bude hrát, je v tuto chvíli nejisté. Tento odklad se týká také české tenistky Julie Štruplové (526.), která měla v pondělí nastoupit ke druhému kolu kvalifikace na tamní pětadvacítce v Antalyi.