Kvalifikace Davis Cupu: Senzační obrat v Soulu či vyřazení Německa se Zverevem

- Jan Vojkůvka

Víkendová kvalifikace Davis Cupu nenabídla pouze úspěšné vystoupení českých tenistů v Portugalsku, ale i dalších 11 utkání, ve kterých nebyla o překvapení nouze. Největším šokem se stal obrat Korejců, kteří utekli ze stavu 0:2 proti favorizované Belgii a slaví nečekaný postup do základní skupiny. Letošní ročník končí také pro Němce, kterým proti Švýcarům nepomohl k postupu ani hvězdný Alexander Zverev.

Když Jiří Lehečka v neděli večer potvrdil postup českého týmu do základní skupiny Davis Cupu v utkání jedniček s Portugalskem, byl tím program kvalifikace letošního ročníku ukončen. V tu chvíli už totiž bylo rozhodnuto i ve všech ostatních jedenácti destinacích, kde spolu zápolilo dalších 22 týmů o účast na finálovém turnaji.

O pořádnou senzaci se v Soulu postarali domácí Korejci. S favorizovanou Belgií prohrávali po úvodním dni 0:2, když body evropského týmu vybojovali Zizou Bergs s Davidem Goffinem. Zdálo se, že postup Belgie je už jen formalitou. Jenže papírové předpoklady nezafungovaly a začal se rodit hodně nečekaný obrat.

Napřed ve čtyřhře nezvládla potvrdit roli favorita dvojice Sander Gille, Joran Vliegen, která prohrála ve dvou tiebreacích s Jisungem Namem a Minkyuem Songem. V souboji jedniček pak selhal Goffin, který prohrál 6:3, 1:6, 3:6 se Soon-woo Kwonem. Tíha okamžiku ležela na bedrech Bergse, který byl sice o zhruba 120 míst lépe postaveným hráčem na žebříčku než Song-Chan Hong, ale ani to mu nepomohlo k tomu, aby kýžený postupový bod vybojoval. Padl 3:6, 6:7, což znamenalo, že Belgie končí a naopak Jižní Korea po senzačním obratu postupuje poprvé na závěrečný turnaj.

Obdobné překvapení způsobilo Švýcarsko, které si poradilo s favorizovaným Německem. Přestože Němci sázeli na světovou čtrnáctku Alexandera Zvereva, tomu se povedlo vyhrát jen jeden zápas ze dvou a Švýcaři díky tomu zvítězili překvapivě 3:2 na zápasy.

Německo se sice ujalo vedení 2:1 zásluhou výhry v deblu, kterou zařídila sehraná dvojice Andreas Mies, Tim Puetz, ale v následujících singlech své vedení potvrdit nedokázalo. Napřed Zverev překvapivě prohrál s Marcem-Andreou Hueslerem 2:6, 6:7, načež sedmatřicetiletý veterán Stan Wawrinka udolal Daniela Altmaiera 6:3, 5:7, 6:4 a poslal Švýcarsko na finálový turnaj.

Kvalifikaci o víkendu absolvovali také slovenští tenisté, kteří se představili v nizozemském Groningenu. S domácím celkem ovšem padli 0:4 na zápasy, a na podzim se tak představí v baráži Světové skupiny.

Postup na závěrečný turnaj slaví také Finsko, Švédsko, Chile, Francie, Srbsko, Chorvatsko, Velká Británie a Spojené státy. Již jistými účastníky byli finalisté posledního ročníku Australané a Kanaďané. Uděleny byly rovněž dvě divoké karty, které obdrželi Španělé a Italové.

Základní skupiny letošního Davis Cupu se budou hrát od 12. do 17. září. Vyřazovací fáze bude následovat od 21. listopadu ve španělské Málaze.

Výsledky kvalifikace Davis Cupu
Portugalsko – Česko 1:3
Chorvatsko – Rakousko 3:1
Maďarsko – Francie 2:3
Uzbekistán – USA 0:4
Německo – Švýcarsko 2:3
Kolumbie – Velká Británie 1:3
Norsko – Srbsko 0:4
Chile – Kazachstán 3:1
Jižní Korea – Belgie 3:2
Švédsko – Bosna 3:1
Nizozemsko – Slovensko 4:0
Finsko – Argentina 3:1