Oslavy musí počkat do Prahy, říká po zisku prvního titulu Barnat. Letos by rád pronikl na challengery

- David Schlegel, Filip Lefenda

Loni v březnu získal v Šarm aš-Šajchu po boku krajana Dudy premiérový titul z deblu, teď vybojoval na stejném místě i první trofej v singlu. Jednadvacetiletý Jiří Barnat ztratil během minulého týdne na podniku ITF v Egyptě jediný set, a to navzdory tomu, že se stále potýká s nachlazením. V nedělním finále zdolal člen sedmé stovky světového pořadí 6:3 a 7:6(7) Srba Butuliju. „Jsem rád, že se mi podařilo vyhrát turnaj hned takhle zkraje sezony. Chtěl bych se během ní posunout na challengery a rád se dostal někam k třístému, čtyřstému místu na žebříčku,“ prozradil Barnat v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět.

Už jste stihl svůj premiérový titul z dvouhry oslavit?
Zatím ještě ne. Včera jsem dohrál, protáhl se a vyklusal. Bydlím zde s Filipem Dudou, hrajeme spolu debla. Budeme se spolu rozehrávat na kvalifikaci a už zítra hrají druhý turnaj. Oslavy musí počkat až do Prahy.

Je triumf na okruhu ITF něco, co jste si ve svých 21 letech směrem do nové sezony předsevzal?
Určitě jsem věřil, že na to mám. Jsem rád, že se mi podařilo vyhrát turnaj hned takhle zkraje sezony. Je to pro mě dobrý start. Doufám a věřím, že na něj navážu dalšími vítězstvími.

Byl jste před finálovým zápasem nervózní? Jak probíhal?
Vůbec ne. Hned na začátku prvního setu jsem soupeře brejkl. Pak jsme si drželi servisy a já set dopodával na 6:3. Ve druhém setu jsem získal opět brejk, vedl 4:3 a šel podávat, ale bohužel jsem servis ztratil. Tam se to začalo trochu komplikovat. Soupeř se zlepšil, já zase trochu zhoršil. Na konci to byly nervy. Za stavu 5:4 jsem neproměnil při svém podání nějaké mečboly, poté jsem v tiebreaku odvracel setbol soupeře. Bylo to hodně napínavé a vyrovnané. Ulevilo se mi.

Do turnaje jste vstoupil výhrou 6:3 a 6:1 nad Švýcarem Kobeltem. Cítil jste už tehdy, že byste mohl dojít daleko?
Ano, cítil jsem se na kurtu slušně už v prvním utkání, a to navzdory tomu, že jsem se potýkal s kašlem a rýmou. Nepředvedl jsem světový tenis, ale zápasy jsem odehrál slušně.

Ve 2. kole jste hrál s Britem Storriem, tedy zkušenějším tenistou, který toho ale v poslední době příliš neodehrál. Duel už byl vyrovnanější, skončil 6:4 a 7:6. Jak ho hodnotíte?
Rychle jsem se dostal do vedení 4:0. Soupeř ze začátku nestíhal a dělal hodně chyb. Pak se zvedl, začal hrát vabank. Naštěstí jsem první set dotáhl do vítězného konce. V tom druhém to bylo vyrovnané. Drželi jsme si podání. V koncovce jsem si pomohl právě servisem a řekl bych, že jsem měl i trochu štěstí.

Ve čtvrtfinále jste s Němcem Cubelicem ztratil jediný set na turnaji. Šlo o nejtěžší zápas ze všech?
Určitě ano. V tom utkání jsem hrál nejhůř. Nešlo mi podání. Soupeř byl nepříjemný tím, že chodil hodně často na síť. Dával takové placky, neuměl jsem chytnout rytmus. S ním jsem měl namále. V prvním gemu třetího setu jsem prohrával na servisu 15:40. Naštěstí jsem otočil a poté ho brejknul. Rozhodně to byl nejobtížnější zápas.

V semifinále jste porazil hladce 6:1 a 6:3 Australana Bradshawa. Byl to naopak váš nejpovedenější zápas?
Řekl bych, že jsem v něm podal jeden z těch lepších výkonů. Ve druhém setu jsem každopádně odvrátil šest brejkbolů. Skončil 6:3 pro mě, ale klidně to mohlo být i naopak. V důležitých momentech jsem ovšem zahrál skvěle.

Ve čtyřhře jste prohráli s Filipem Dudou hned v úvodním kole. Proč?
Tam jsme měli smůlu. V prvním setu jsme měli asi pět nebo šest setbolů, dokonce tři při mém podání. Bohužel jsme sadu nedohráli. Druhý set jsme jednoznačně vyhráli. Supertiebreak už byl o náhodě, ten jsme nezvládli. Moc nám to s Filipem nesedlo, ale věřím, že na dalším turnaji uhrajeme lepší výsledek.

Jak vám vyhovují egyptské podmínky?
Je to tu v pohodě. Docela fouká, ale myslím, že jsem se s podmínkami vyrovnal výborně. Kurty jsou trochu rychlejší, což mi docela sedí. Dá se to tu vydržet.

Kdo vás momentálně trénuje?
V Šarm aš-Šajchu jsem momentálně pouze s Filipem Dudou, trenéra zde nemám. Běžně ale trénuji na Štvanici, kde spolupracuji s Janem Šátralem.

Kam byste se chtěl během letošní sezony dostat v žebříčku? Je tenis momentálně vaší hlavní náplní?
Chtěl bych se posunout na challengery – ať už do kvalifikací, nebo rovnou hlavních soutěží. Rád bych se dostal někam k třístému, čtyřstému místu. Myslím si, že na to mám a mohlo by to klapnout. Minulý rok jsem studoval vysokou školu na Fakultě tělesné výchovy a sportu. Bohužel se to nedalo časově zvládat, a proto jsem studium ukončil. Teď se věnuji naplno tenisu.

Jak jste na tom aktuálně zdravotně a co plánujete v nejbližších týdnech?
Pořád se mě drží kašel. Odehraji ještě jeden turnaj v Egyptě a doma se trochu doléčím. Musím zapracovat na kondici, necítím se fyzicky úplně ideálně. Trochu jsem z toho vypadl. Na druhou stranu vyhrávám, tak to asi nebude tak hrozné. Další turnaje budu plánovat právě na základě toho, jak na tom budu zdravotně. Zatím přesný program nemám.

Cesta Jiřího Barnata za premiérovým titulem ve dvouhře

1. kolo: JIŘÍ BARNAT – Nicolas Kobelt (SUI) 6:3, 6:1
Osmifinále: JIŘÍ BARNAT – Ryan James Storrie (GBR) 6:4, 7:6(4)
Čtvrtfinále: JIŘÍ BARNAT – Karlo Cubelic (GER) 7:6(4), 4:6, 6:2
Semifinále: JIŘÍ BARNAT – Jacob Bradshaw (AUS) 6:1, 6:3
Finále: JIŘÍ BARNAT – Boris Butulija (SRB) 6:3, 7:6(7)