Kapitán Navrátil: Spokojenost je velká. A finále? Chceme úspěch!

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PORTA – Češi to dokázali! Porazili 3:1 na zápasy domácí Portugalce a postoupili do finále Davis Cupu. Nemalý podíl na zmíněném úspěchu měl i kapitán týmu Jaroslav Navrátil, jemuž výkony svěřenců pochopitelně udělaly velkou radost. A neskrývá, že tohle může být pouze začátek. „Na finále se nejedeme jen zúčastnit, ale chceme udělat úspěch,“ řekl na tiskové konferenci.

Nedělní program nezačal pro český tým nejlépe. Tomáš Macháč s Adamem Pavláskem ztratili nadějné vedení 4:1 v první sadě a sehranému portugalskému páru Borges, Cabral podlehli po setech 5:7, 6:7(4). Portugalci tak snížili stav série na 1:2.

„I když soupeři byli ostříleni deblisti, tak se dnes ukázalo, že můžeme hrát vyrovnaně s každým. Na to, že jsme dnes hráli s Tomášem první společný zápas, nevedli jsme si vůbec špatně,“ okomentoval klání Pavlásek. „Mrzí mě, že jsme čtyřhru neovládli, byli jsme minimálně vyrovnaní soupeři,“ dodal jeho parťák.

Do akce tak musel jít Jiří Lehečka. Ten vstoupil do svého duelu poměrně nervózně, po chvíli dokonce ztratil servis. Od toho momentu se ale naplno rozjel, Sousu smetl výsledkem 6:4, 6:1 a zajistil Čechům postup do finále Davis Cupu. „Byl jsem celou dobu klidný. Jirka byl čerstvý, k tomu jeho hra na Sousu platí. Ze začátku dělal chyby, pak se ale do toho dostal, začal hrát agresivně a honil ho od základní čáry. Po první vyrovnané sadě se z té druhé Portugalec vytratil,“ těšilo kapitána Jaroslava Navrátila.

Ten měl pro své svěřence jen slova chvály. „Spokojenost je velká. Chtěl bych poděkovat celému realizačnímu týmu a hráčům. Jirka vyhrál dva zápasy velice lehce, včera Tomáš přehrál silného Sousu. Kluci potvrdili, že jsou lepšími hráči než Portugalci, přestože se hrálo na antuce. Jsou mladí, čeká je skvělá daviscupová budoucnost,“ věří.

Vypadá to, že Čechům pomalu roste další generace tenistů, kteří mohou útočit na mety nejvyšší. A toho si je kapitán dobře vědom. „Po fantastických letech s Radkem Štěpánkem a Tomášem Berdychem tu byly nějaké hluché sezony. Ale ono nejde tvořit mladé hráče každý rok. Říkal jsem, že přijde čas, až se kluci pořádně vyhrají a naberou zkušenosti. A myslím, že ten čas nastal,“ rozplýval se.

Ve dvouhře český daviscupový tým bota netlačí, otazník však visí nad čtyřhrou. Jediným specialistou je totiž Adam Pavlásek, ostatním členům výběru ještě chybí deblové zkušenosti. „Je to o tom, aby Jirka a Tomáš nějaké debly hráli. Čtyřhra byla vždy důležitá, může rozhodovat daviscupové zápasy. Že by Macháč s Lehečkou nastupovali společně? Uvažoval jsem o tom, v Innsbrucku sehráli skvělé zápasy. Po Argentině a Izraeli jsme ale od toho upustili, proto jsem povolal Adama Pavláska,“ objasnil.

Pokud se povede zaplnit i tuto mezeru, Češi budou na nadcházejícím finále Davis Cupu pořádně nebezpeční. „Na finále se nejedeme jen zúčastnit, ale chceme udělat úspěch. Jaký ten úspěch bude, nedokážu ještě určit. Záležet bude i na losu,“ uzavřel Navrátil.

Davis Cup – kvalifikace

Portugalsko – Česko (Maia, antuka – hala) 1:3
Nuno Borges (105.) – JIŘÍ LEHEČKA (39.) 4:6, 4:6
Joao Sousa (84.) – TOMÁŠ MACHÁČ (122.) 6:7(6), 6:3, 2:6
Borges, Cabral
 – MACHÁČ, PAVLÁSEK 7:5, 7:6(4)
Joao Sousa (84.) – JIŘÍ LEHEČKA (39.) 4:6, 1:6