Davis Cup: Lehečka opět neztratil set a poslal Česko na finálový turnaj!

- Redakce

Čeští tenisté zvítězili v kvalifikaci Davis Cupu v portugalské Maie poměrem 3:1 na zápasy! Po úspěšné sobotě, kdy Jiří Lehečka a Tomáš Macháč získali první a druhý bod, se o klíčový třetí bod na české konto postaral rozjetý Lehečka, který v souboji týmových jedniček dominoval proti zkušenému Joaovi Sousovi. Češi se tak můžou těšit na účast ve skupinové fázi finálového turnaje Davis Cupu, jež se uskuteční v září.

Lehečka rozhodl o postupu na finálový turnaj!
Jiří Lehečka (39.) se stal hrdinou českého daviscupového týmu v kvalifikačním souboji v Portugalsku. Jednadvacetiletý tenista si po Nunovi Borgesovi poradil také s Joaem Sousou (84.), kterého porazil v nedělním duelu týmových jedniček za hodinu a 25 minut 6:4 a 6:1. Český tým tak postoupil do skupinové fáze finálového turnaje Davis Cupu, která je na programu v září.

Prvního úspěchu na returnu se dočkal v Maie domácí Sousa, brejk na 3:2 ale nepotvrdil, další ztráta podání za stavu 4:5 ho stála celý set. Ve druhé sadě už byl celou dobu ve vedení Lehečka, jenž po brejku ve druhé hře odvrátil v následujícím gemu tři šance soupeře na zdramatizování utkání. Po dalším prolomení Portugalcova podání na 5:1 rychlý duel bez potíží dopodával.

„Dnešní zápas byl od začátku trochu nervóznější. V šatně panovala po prohraném deblu trochu pochmurná atmosféra. Ale zároveň jsme věřili, protože jsme to byli my, kteří stále vedli. Pomohlo mi, že jsem nehrál čtyřhru, byl jsem čerstvý a plný sil. Sousa začal skvěle, já se ještě trochu hledal. Poté jsem ho ve vyrovnaném gemu brejkl, pak už to bylo v mé režii. Ve druhém setu jsem se dostal do antukového tenisu a věděl jsem, že když mi to sedne, mají to se mnou soupeři těžké,“ okomentoval utkání Lehečka.

Ve čtyřhře slavili Portugalci
Čeští tenisté mohli o svém postupu do základní skupiny Davis Cupu rozhodnout už v prvním nedělním utkání, kterým byla čtyřhra. To se ale dvojici Tomáš Macháč, Adam Pavlásek nakonec nepovedlo. Přestože Češi předvedli srdnatý a bojovný výkon, s Portugalci Nunem Borgesem a Franciscem Cabralem padli po 132 minutách boje po setech 5:7, 6:7(4).

V prvním setu přitom Macháč s Pavláskem vedli už 4:1 a náskok měli i v sadě druhé, v níž vedli 4:2. O náskok ale v obou případech přišli a v desáté hře druhého setu dokonce čelili mečbolu. Ten sice odvrátili, ale následně ve dvanáctém gemu nevyužili své dva setboly, což soupeři záhy potrestali.

Rozhodnout totiž musel tiebreak, v němž si Borges s Cabralem vypracovali vedení o dva minibrejky a hned tři mečboly. Druhý v pořadí dokázali proměnit a Portugalsko díky tomu snížilo na 1:2.

„Dnešní debl byl těžký, víme, že soupeři jsou sehraní. Měli jsme dnes spoustu šancí, obstáli jsme. Ve finále se ale stejně historie ptá na to, kdo vyhrál. Nicméně jsem opravdu rád, že to kluci dotáhli a vyhráli jsme,“ řekl na konci kvalifikačního dne Pavlásek.

Davis Cup – kvalifikace

Portugalsko – Česko (Maia, antuka – hala) 1:3
Borges, Cabral
– MACHÁČ, PAVLÁSEK 7:5, 7:6(4)
Joao Sousa (84.) – JIŘÍ LEHEČKA (39.) 4:6, 1:6
Nuno Borges (105.) – TOMÁŠ MACHÁČ (122.) nehráno


Galerie